Банкеръ Daily

Пари и пазари

Американски петролни доставки за Азия конкурират Близкия изток

Пазарът на суров петрол в Азия се успокоява в резултат на "инвазията" на конкурентни пратки от САЩ и Бразилия.

Купувачи от Южна Корея, Индия и Китай са получили сериозни количества гориво от Съединените щати - над 20 млн. барела, по-голямата част за доставка през ноември. 

Променената конфигурация на покупките внася ново измерение на и без това сложния световен пазар на черно злато. Увеличени количества руско гориво все още пътуват към Китай и Индия след инвазията в Украйна. Същевременно суров петрол се изнася ударно от Съединените щати, като общите доставки са набъбнали в резултат на решението на администрацията на президента Джо Байдън да пусне на пазара гориво от националния стратегически резерв, а Европейският съюз затяга ограниченията на руските потоци.

Фючърсните контракти на суровия петрол сорт "Брент" - глобалният базов петролен индекс - поевтиняха сериозно през август в резултат на осъвременените оценки на търговците за перспективата за доставките до края на годината. Спадът се дължи също на нарастващите опасения, че световният растеж вероятно се забавя.  

Увеличеният приток на товари от далечни разстояния в Азия, който достига до потребителите двойно по-бавно отколкото барелите от Близкия изток, свали надбавките на суровината от Персийския залив, като експертите очакват низходящия натиск да се увеличи заради по-слабия интерес на японските рафинерии. От началото на август японските купувачи не бързат да внасят предпочитаното гориво от Абу Даби с доставка през октомври, посочват търговци. Те обясняват, че петролната компания "Идемицу Косан" има планови ремонти и поддръжка на съоръженията в завода в Йокаичи през октомври-ноември, което ограничава потреблението. 

Въпреки че котировките на фючърсните контракти спаднаха през този месец, интересът на региона към физически спот-товари остава сравнително силен извън Япония и повишава надбавките за преработка на суровия петрол в рафинериите.

В следобедната европейска търговия на 22 август суровият петрол сорт "Брент" с доставка през октомври се търгуваше за почти 95 щ. долара за барел, а американският WTI с доставка през септември - за малко под 89 долара за барел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във