Банкеръ Daily

Пари и пазари

Американски компании пренасочват инвестиции от Китай

Някои американски компании в Китай ускоряват отдалечаването си от континенталната част на страната, тъй като увеличаващите се мита продължават да вредят на бизнеса им. Това сочи проучване, публикувано от Американската търговска камара в Шанхай днес, цитирано от CNBC.

Повече от една четвърт от анкетираните - или 26,5% - заявиха, че през изминалата година са пренасочили инвестиции, първоначално планирани за Китай, към други региони. Това е увеличение с 6,9 процентни пункта спрямо миналата година, се казва в доклада, като се отбелязва, че технологичната, хардуерната, софтуерната и сервизната индустрия са имали най-високо ниво на промени в инвестициите.

Изследването, проведено в партньорство с PwC, изследва 333 членове на Американската търговска камара в Шанхай. То се проведе от 27 юни до 25 юли - през периода, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският президент Си Дзинпин се съгласиха да възобновят търговските преговори и точно преди последната ескалация на наказателни тарифи.

Американските фирми в континенталната част заявиха също, че ограниченията за достъп до местния пазар затрудняват осъществяването на техния бизнес.

Попитани за най-добрите възможни сценарии в текущите търговски преговори, повече от 40% от анкетираните казаха, че по-големият достъп до вътрешния пазар ще бъде най-важният резултат за подпомагане на бизнеса, a 28% посочиха като ключова защитата на интелектуалната собственост. Третият най-очакван резултат от търговските преговори е свързан с "увеличените покупки на стоки от САЩ" с 14,3%, показва проучването.

Без достъп до пазара

Едно от дългогодишните оплаквания на американските компании относно дейността си в Китай е, че много отрасли са затворени за чуждестранни предприятия. В отворените сектори е трудно да се конкурира с държавни предприятия или частни компании, които могат да се възползват от местни връзки или политики, казват те. Твърденията за принудителен пренос на технология на китайски партньори и липсата на защита на интелектуалната собственост са само част от предизвикателствата, пред които са изправени американските компании.

Последното проучване на AmCham е установило, че достъпът до местния пазар остава един от основните проблеми, с които се сблъскват компаниите, като повече от половината анкетирани - или 56,4% - казват, че получаването на лицензи не е лесно.

Американското бизнес присъствие в Китай остава силно, като американските компании и техните партньори се равняват на повече от 450 милиарда долара , според августовски доклад на изследователската компания Gavekal Dragonomics. Анализът също така посочи, че продажби в азиатската страна са повече от два пъти над стойността на американския износ на стоки и услуги за Китай. Но взаимните мита удрят приходите и карат някои американски фирми да променят стратегията си за Китай, показа още проучването на AmCham.

Малко над половината от анкетираните заявиха, че приходите им са намалели в резултат на повишените тарифи. Една трета от тях приписват спад между 1% и 10%.

Общата рентабилност не е спаднала през 2018 г., се казва в доклада. Но повече респонденти заявиха, че приходите и маржовете са намалели миналата година, особено в сравнение с операциите в други страни. Нивата на песимизъм се покачиха с 14 процентни пункта до около 21% - анкетираните се почувстваха по-малко оптимистични за перспективите за 2019 г., дължащи се отчасти на забавянето на вътрешната икономика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във