Банкеръ Daily

Пари и пазари

Американски гигант купува Chipita за 2 млрд. долара

Базираната в САЩ компания за сладкарски изделия, храни и напитки Mondelez International заяви, че се е съгласила да придобие базираната в Гърция Chipita, която е основен производител на сладки изделия в Централна и Източна Европа.

Гръцката фирма развива и бизнес в България, а сумата по сделката е около 2 милиарда долара 

Mondelez планира да финансира придобиването чрез комбинация от ново издаване на дългoви книжа и налични парични средства.

Chipita, която има портфолио от марки като 7Days, Chipicao и Fineti, е генерирала приблизително 580 милиона долара приходи през 2020 година.

Chipita е базирана в гръцката столица Атина, но работи извън Гърция от 1996 г. чрез създаване на производствени заводи в България, Полша, Румъния, Русия и Саудитска Арабия и напоследък Турция, Малайзия, Мексико и Индия. 

През същия период Chipita създава и търговски офиси в Чехия, Германия, Унгария, Сърбия, Словакия, Хърватия, Прибалтика, Грузия, Украйна, Беларус и Великобритания.

В гръцкия производител на храни работят над 5800 души и предлага своите продукти в 56 страни, пряко или чрез стратегически партньорства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във