Банкеръ Daily

Пари и пазари

Американски банкери изразяват опасения относно инфлацията

Ръководителите на американски банки изразиха загриженост относно продължителен период на по-висока инфлация, който засилва натиска върху Федералния резерв (Фед). 

Главният изпълнителен директор на Wells Fargo Чарли Шарф каза на конференция, че може да се наложи Фед да действа по-бързо, за да се справи с инфлационните опасения. Главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон директно прогнозира период на по-висока инфлация. Миналата седмица Международният валутен фонд (МВФ) също предупреди за засилване на инфлационния натиск, особено в Съединените щати. Според МВФ централните банкери в САЩ трябва да се съсредоточат повече върху инфлационните рискове.

"Инфлацията е много, много реална. Цените са значително по-високи за суровините в повечето индустрии. Недостигът на работна ръка и увеличението на заплатите са изключително реални. Дали това ще продължи няколко години не е толкова ясно, но със сигурност ще има влияние през следващата година", коментира Чарли Шарф.

Дейвид Соломон от Goldman Sachs има реален шанс инфлацията да е над по-висока за определен период от време и затова по думите му "банките трябва да бъдат предпазливи и да управляват риска по подходящ начин".

Соломон отчита несигурност на глобалните финансови пазари поради фактори, включително варианта на Омикрон COVID-19 и въпросителни знаци около темпото, с което Фед и други централни банки ще намалят покупките на активи. "Все още не сме напълно излезли от пандемията. Има несигурност, която идва от това и тази несигурност ще се отрази на икономическата активност", обясни главният изпълнителен директор на Goldman Sachs.

Facebook logo
Бъдете с нас и във