Банкеръ Daily

Пари и пазари

Американската компания Equinix открива втори информационен център в София за 19 млн. долара

Equinix откри официално втория си център за данни в България и на събитието присъства посланикът на САЩ в България Ерик Рубин. Инвестицията възлиза на 19 милиона долара. Новият център, който ще бъде наречен SO2, е на около километър от първия в квартал "Дружба" в София, съобщават от компанията.

В световен мащаб компанията има над 9,800 клиенти, сред които Coca-Cola, Mazda, Deloitte, Facebook, Dropbox, SAP, Oracle и много други. Двата центъра за данни в София обслужват засега над 100 компании, сред най-популярните имена са VMWare и UniCredit Bulbank, както и доставчиците на облачни услуги, доставчиците на мрежови услуги, големите корпорации и медийните компании.

"Новият център за данни ще подпомогне българските компании в процеса на трансформация на дигиталния бизнес, осигуряване на взаимосвързаност с партньорите, лесно превключване към облачни технологии и достъп до нови пазари по света", казват от компанията. "Информационният център SO2 ще осигури сигурна среда за български и международни компании, които желаят да разширят бизнеса си в Източна Европа и Близкия изток." В допълнение, SO2 ще има директна връзка с българската интернет борса BIX (Българска интернет борса), посочват от Equinix.

"Виждаме силно търсене на Equinix услуги в България, тъй като компаниите непрекъснато увеличават използването на информационни технологии в бизнеса си, за да вървят в крак с бързо развиващата се цифрова икономика." Благодарение на платформата Equinix, с удоволствие можем да предложим модерен, местен център за данни с глобални възможности и достъп до 52 други национални пазари, ”каза Здравко Николов, главен изпълнителен директор на компанията в България.

Самият Ерик Рубин посочи, че България е перспективен пазар и добра отправна точка за навлизане на европейските пазари.

Компанията за първи път отвори врати през 2008 г. и инвестира 5 млн. лева. Тогава тя е била създадена от Здравко Николов, Стефан Стефанов и Владислав Янков, които все още са част от управленския екип. През 2013 г. компанията е закупена от British Telecity, а през 2016 г. от Equinix.

Equinix е американска мултинационална компания със седалище в Калифорния. В нея работят над 7 600 души в световен мащаб. През 2018 г. компанията отчита годишен приход от 5,072 млрд. долара, което е с 16% повече в сравнение с предходната година. Нетната печалба достигна 365 милиона долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във