Банкеръ Daily

Пари и пазари

Американската инфлация "циментира" 0.75% лихвен ръст

Основните борсови индекси на Уолстрийт стартираха борсовата си сесия на 13 септември със сериозен срив след новината за неочаквания рязък скок на щатските потребителски цени през август, която "бетонира" залозите за трето поредно увеличение на лихвите със 75 базови пункта на официалното съвещание на американските парични стратези през идната седмица. 

DJIA загуби 1.16% в началото на търговската сесия, а в 17.10 ч. българско време спадът вече беше от 2.20% - до 31,668.40 пункта. S&P 500 се понижи първоначално с 1.78%, а впоследствие загубата нарасна до 2.18% или 4020.63 точки в 17.10 ч. у нас, слагайки край на четиридневния подем. Най-тежки поражения понесе технологичният NASDAQ Composite, който стартира с 2.92% намаление, а впоследствие то нарасна до 3.23% или 11866.09 пункта.

Доходността на щатските правителствени облигации скочи, като двегодишните ДЦК, които са най-чувствителни към лихвените промени, добавиха 16 базови пункта към годишната си възвръщаемост. Щатският долар спря да поевтинява и в късния следобед на 13 септември добави повече от цент и половина към котировката си спрямо еврото - до 1.0021 щ. долара за едно евро в 17.45 ч. българско време. Търговците на суапови контракти вече вкарват в цените увеличение на лихвите със 75 базови пункта.

Смяната на посоката се случи след като стана ясно, че индексът на потребителските цени през август е нараснал с 0.1% спрямо юлската си стойност. На годишна база увеличението е с 8.3% - над средната прогноза за 8.1% ръст. Базовият индекс, от който са изключени силно колебливите компоненти на хранителните стоки и енергията, се е повишил с 0.6% спрямо юли и с 6.3% годишно.

По оценка на анализатори, инфлационните числа са много силни и в никакъв случай не са числата, които би искал да види Федералният резерв. Те допълват, че де факто 70% от кошницата на индекса на потребителските цени е нараснала с над 4% годишно. И докато американските централни банкери не укротят звяра, няма място за дискусии или паузи в затягането на паричната политика.

Последните инфлационни данни се появяват на фона на дебатите за перспективата на глобалната икономика и как тя ще засегне пазарите. Борсовите индекси изправиха снаги през последните дни, като S&P 500 приключи на 12 септември най-големия си четиридневен ръст от юни насам. Икономисти на "Джей Пи Моргън Чейз" прогнозираха, че сценарият за охлаждане на глобалното стопанство става по-вероятен от рецесията. Последното допитване на "Бенк ъф Америка" по темата обаче показва, че броят на инвеститорите, които очакват рецесия, е достигнал най-високото си равнище от май 2020-а насам.    

Facebook logo
Бъдете с нас и във