Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Американска фирма влиза в "Асарел Медет"

Американската компания "Фрийпорт-МакМоРан" Инк., която развива дейност в областта на минното дело, добива на метали, нефт и природен газ, заяви намерението си да осъществи концентрация, придобивайки едноличен контрол върху "Асарел-Експлорейшън" ЕАД. Това ще стане чрез дъщерното й дружество "Фрийпорт-МакМоРан България" Б.В., което е с регистрация в Холандия. Цената на сделката не се съобщава.

"Асарел-Експлорейшън" е създадена през 2013-а и е собственост на най-голяма българска минна фирма за открит добив и обогатяване на медни руди край Панагюрище "Асарел - Медет". В последните години тя разшири дейността си и в други сектори. Например в началото на тази година подписа договор за добив на златно - сребърни руди край Брезник.

"Асарел-експлорейшън" пък има разрешение за търсене на полезни изкопаеми в площта "Боримечково" в района между Пазарджик и Панагюрище. Концесионният договор влезе в сила в края на миналата година и проектът все още е на ранен етап от своето развитие, но американците явно са оценили перспективността му, за да се ангажират с покупката.

Колкото до купувача "Фрийпорт-МакМоРан" Инк., това е една от най-големите компании в тази сфера в света, притежава медни мини в Северна и в Южна Америка, медно-златна мина в Индонезия, както и заводи за производство на мед в САЩ, Европа, Южна Америка и Африка.

Очаква се операцията да окаже въздействие върху пазара на "търсене и проучване на метални полезни изкопаеми" у нас и затова е отправено искане към Комисията за защита на конкуренцията да извърши съответната оценка.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във