Банкеръ Daily

Пари и пазари

Американците са спечелили 4 млрд. долара от Bitcoin през 2020-а

Мощният ръст на Bitcoin създаде множество криптомилионери, а американските инвеститори са получили лъвския пай от богатството. Те са спечелили общо 4.1 млрд. щ. долара от търговия с виртуалната валута през миналата година, по оценка на фирмата за проучвания от Ню Йорк - Chainalysis. Тя публикува на 7 юни анализ с класация на 25 държави с най-високи печалби от Bitcoin.

Дали се дължи на убеждението, че криптопарите могат да са успешна застраховка срещу безогледното печатане на пари от централните банки или пък на естествения порив за бързи печалби от пословично чевръстия актив, дигиталната валута привлече дребни и професионални търговци от целия свят. Американците са безспорните лидери, откроили се ярко от тълпата, като по-голямата част от спечеленето идва от транзакции на борсата Coinbase.

На второ място, с 3 пъти по-ниска обща печалба от Bitcoin за 2020-а са инвеститорите от Китай (1.1 млрд. долара), следвани от Япония (900 млн. долара), Великобритания (800 млн. долара), Русия (600 млн. долара) и Германия (600 млн. долара). 

Сред водещите 25 държави са класирани и по-дребни развиващи се пазари като Украйна, Виетнам, Турция и Чешката република.

Анализаторите от Chainalysis посочват интересния факт, че има държави, чийто дял в инвестициите в Bitcoin е по-висок в сравнение с класацията им по традиционните икономически показатели. В този смисъл перфектният пример е Виетнам. Въпреки забележителния икономически растеж на азиатската страна през последните 20 години и успеха й в редуциране на равнището на бедност от над 70% до под 6% от 2002-а насам, тя е на 53-о място по големина на БВП - 262 млрд. щ. долара - и попада в категорията на държавите с по-нисък от средния доход според определението на Световната банка. Виетнам обаче има високи успехи в транзакциите с виртуални валути и със своите 400 млн. долара е на тринадесето място по печалби от инвестиции в Bitcoin за 2020-а в класацията на Chainalysis, изпреварвайки страни с далеч по-голям БВП като Австралия, Саудитска Арабия и Белгия.

Този феномен се наблюдава и при няколко други държави:

- Чешката република е на 54-о място по БВП в света (251 млрд. долара през миналата година), но е 18-а по печалби от инвестиции в Bitcoin с 281 млн. щ. долара;

- Турция е 25-а по БВП от 761 млрд. долара, но 14-а по чист доход от виртуалната валута от 300 млн. долара;

- Испания е 19-а по БВП (1.4 трлн. долара), но е на осмо място по печалби от Bitcoin за 554 млн. долара през 2020-а.

Други държави следват противоположна конфигурация, като сред тях Индия е най-добрият пример. Със своето население от над 1 млрд. души, тя е втората по популация страна в света и петата по големина икономика с БВП от 2.9 трлн. щ. долара. Тя обаче се класира едва на 18-о място по печалби от инвестиции в Bitcoin за 2020-а - 241 млн. долара. Това вероятно се дължи на неприятелското отношение на индийското правителство към бизнеса с криптовалути и забраната за граждани на страната да купуват, продават, притежават или добиват дигитални монети. Подобен по-твърд подход предприе и Анкара и е твърдо вероятно в следващата класация на Chainalysis тя да не успее да повтори успеха си от 2020-а. 

Нюйоркската фирма обяснява, че е направила оценките си на базата на данни за транзакциите от субектите за крипто усуги, макар че децентрализираната природа на технологията прави невъзможно да се проследи точната локация на страните по индивидуалните сдеки. 

Криптолудостта в края на миналата година увеличи четворно цената на Bitcoin, която приключи 2020-а в близост до 29 хил. щ. долара. Възходящият пазар през първите месеци на 2021-а качи котировките над 60 хил. долара, но впоследствие през май те се понижиха рязко след коментарите на Илон Мъск в "Туитър" и стриктния надзор на Пекин.

В ранното утро на 9 юни криптовалутата се разменяше срещу 33,221 щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във