Банкеръ Daily

Пари и пазари

Американ еърлайнс ще иска 12 милиарда долара помощ от правителството на САЩ

Авиокомпанията Американ еърлайнс (American Airlines) възнамерява да поиска 12 милиарда долара (около 10 милиарда евро) помощ от правителството, за да може да премине през кризата, предизвикана от епидемията от Ковид-19. Това информира днес в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Франс прес.

Секторът на въздушния транспорт е сред най-засегнатите от световната здравна криза.

Конгресът планира пряка помощ от 50 милиарда долара (45 милиарда евро) за авиоиндустрията в рамките на общия спасителен план за 2 трилиона долара.

Възнамеряваме да изпратим заявка за средства и сме уверени, че те ще ни позволят да преминем през тази криза, ако настъпи най-лошият сценарий. Това се посочва в съобщение, изпратено до персонала от главния изпълнителен директор на Американ еърлайнс Дъг Паркър и президента Робърт Исъм.

Те уточняват, че исканата сума ще съответства на около една четвърт от цялото предвидено финансиране за отрасъла. Компенсацията за отпускането на помощта би могла да се изразява във влизането на държавата в капитала на групата. Представители на администрацията на Тръмп намекнаха, че проучват възможността държавата да придобива част от авиокомпаниите в рамките на спасителния план, припомня АФП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във