Банкеръ Daily

Пари и пазари

Amazon засилва присъствието си в областта на въздушния транспорт

Amazon възнамерява да се развива активно в областта на въздушния транспорт, съобщи ТАСС.

Първа стъпка към тези действия е придобиването на до 40% от акциите на ATSG и Atlas Air - партньори и действащи въздушни превозвачи в мрежата на Amazon Air. По данни на Американската комисия за ценни книжа и борси двата оператора имат сключени споразумения за разширяване на флота от самолети, обслужващи операциите на компанията.

През тази година за първи път флотът на Amazon ще бъде запълнен със самолет Boeing 737-800. Компанията се съгласи да наеме пет тесни самолета от Atlas Air за период от седем години с възможност за допълнително разширяване на обхвата на споразумението с още 15 самолета.

В края на 2018 г. бе съобщено, че Amazon се е съгласил да разшири партньорството си с ATSG с 20 до 30 транспортни самолета B-767. Доставката на пет самолета е насрочена за 2019 г., а за други пет - за 2020 година. Също така ATSG и Atlas са готови да прехвърлят на Amazon 40% от акциите си. Споразуменията, постигнати в началото на тяхното сътрудничество през 2016 г., предвиждаха закупуване на до 20% от акциите на всяко дружество.

Amazon Air е търговската марка на авиокомпанията за товарни превози на Amazon, базирана в Хеброн, Кентъки, близо до Синсинати, Охайо. Amazon управлява услугата за доставка, използвайки собствените си самолети, оперирани от Air Transport International, ABX Air, Atlas Air и Southern Air.

Facebook logo
Бъдете с нас и във