Банкеръ Daily

Пари и пазари

Amazon тества платежна система с биометрична технология

Amazon планира да въведе нови биометрични скенери, които ще използват сканирането на ръцете като средство за идентифициране на клиентите в супермаркетите на Whole Foods. Компанията тества платежна система, известна като Orville, която позволява на потребителите да извършват покупки, идентифицирайки се единствено с ръката си. Технологията е различна от безконтактното плащане и представлява система за разпознаване на ръце, която може да осъществи плащане за милисекунди, без да е необходим телефон за осъществяването на тази цел.

За разлика от повечето биометрични системи, които изискват докосване с пръст по повърхността на скенера, иновативната технология на Amazon не се нуждае от физическо докосване до биометричен четец, за да функционира. Подобно на ирисовите скенери, няма нужда физически да бъде докоснат скенерът - вместо това сензорите използват геометрия на дълбочината и изображения, за да идентифицират ръцете с впечатляваща скорост и точност. Анонимни източници на New York Post съобщиха, че в момента системата е точна до една десет хилядна част от процента, но Amazon се стреми да подобри това до една милионна част от процента.

Новият проект за биометрични плащания на Amazon с кодово име Orville може да сканира ръката на потребителя и да обработи транзакцията му за по-малко от 300 милисекунди. Системата използва компютърно зрение и геометрия на дълбочината, за да сканира ръцете на клиентите преди да изтегли средства от банковата им карта и ги сверява с данните в Amazon Prime. "Докато обикновената транзакция с карта обикновено отнема между три и четири секунди, новата технология на Amazon може да обработи транзакцията за по-малко от 300 милисекунди", изтъкват представители на компанията пред New York Post.

В момента компанията тества системата в собствените си офиси, предоставяйки на служителите си възможност да правят покупки от вендинг машини с индентифициране на ръцете им. До началото на 2020 г. Amazon възнамерява да инсталира подобни скенери във веригата супермаркети Whole Foods, а на по-късен етап и да ги разпространи във всички клонове в САЩ на веригата супермаркети. Платежната система ще бъде предоставена на абонатите на Amazon Prime, които ще могат да свържат разплащателна карта със сканиране на ръката си, за да могат да се възползват от бързо напускане в магазините.

Отдалечаването от изискването за разплащателни карти със сигурност би направило плащането по-бързо и лесно за клиентите, отбелязва изданието и подчертава, че това, което не е ясно, е как системата ще бъде приета. Във всяка биометрична система има проблеми с поверителността и сигурността и това изглежда е нещо, което Amazon е взела предвид при избора на разпознаване на ръце, а не на разпознаване на лице. Остава да разберем дали клиентите на Whole Foods са готови да приемат новия тип плащания и съответно какво бъдеще ще има иновативната платежна система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във