Банкеръ Daily

Пари и пазари

„Амазон“ съди администраторите на над 10 000 групи във „Фейсбук“

„Амазон“ ще предприеме съдебни действия срещу администраторите на над 10 000 групи във „Фейсбук“, съобщава Би Би Си.

Искът е заведен в съд в окръг Кинг Каунти (Вашингтон), близо до централата на „Амазон“ в Сиатъл.

Причината – групите генерират фалшиви отзиви за пазарите на „Амазон“ в САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания и Япония.

Според технологичния гигант в тези над 10 000 групи се предлагат пари или безплатни стоки в замяна на мнения, публикувани в „Амазон“.

Една от групите, премахната по-рано тази година от „Мета“, имала 43 000 членове. Тя се наричала „Преглед на продуктите на Амазон“.

Нейните членове, след като били закупили определени продукти, пишели отзиви, а администраторите им били обещали да възстановят сумата, платена за продукта. В „рецензирането“ били включени широка гама стоки, включително стереоуредби за автомобили и стативи за фотоапарати.

Традиционно големият брой отзиви, особено положителните, повишават видимостта на продаваните продукти на платформите на „Амазон“, като ги поставят по-високо в резултатите на търсачките.

Продавачите на „Амазон“ не са в нарушение на закона, ако плащат за услуги – тип реклама, които им повишават онлайн рейтинга. Администраторите на групите обаче са прикрили ключови фрази, които иначе биха били маркирани от автоматизираните инструменти на „Мета“, че нарушават правилата на онлайн търговията, посочват от „Амазон“.

Ето защо около половината от групите са били свалени от „Мета“, след като са били докладвани от „Амазон“.

„Проактивните правни действия, насочени към некоректните участници на онлайн пазара, са един от многото начини, с които защитаваме клиентите си“ - казва Дхармеш Мета, вицепрезидент на „Амазон“, отговарящ за продажбите.

От „Мета“ излязоха със специално изявление: „Групи, които търсят или насърчават фалшиви отзиви, нарушават нашите политики и се премахват. Ние ще продължим да си партнираме с „Амазон“, за да се справим със спама и с фалшивите отзиви“.

По-рано тази година „Амазон“ започна съдебни дела срещу четири компании, обвинени в умишлено наводняване на платформата й за пазаруване с фалшиви отзиви.

В момента в Обединеното кралство се предвижда законодателна мярка, с която плащането за фалшиви отзиви да се преследва от закона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във