Банкеръ Daily

Пари и пазари

Алтернативен фонд ще преодолява недостига на инвестиции в частния сектор

Създаването на алтернативен инвестиционен фонд в България е част от естественото развитие на държавата. Това отбеляза партньорът и съосновател в Impetus Capital Виктор Манев пред Bloomberg. Според него компаниите в страната ни имат в пъти по-малко капитал, отколкото в развитите европейски страни.

Първият алтернативен фонд в България се насочва към близо 70% от българската икономика, включвайки компании от секторите на компютърните науки, информационните технологии, модерната търговия, производството, логистиката, транспорта и др., посочи Манев. Той заяви, че е нормално в българските предприятия да се постига двуцифрен ръст на година на приходи от продажби и доходност, тъй като традиционните български сектори са иновативни и като част от европейския пазар, те продават услугите си на световните пазари.

"Ако искаш да работиш и да привличаш ресурсите на институционалните инвеститори, да ги управляваш и инвестираш в посока към частни компании, е необходимо да бъдеш регулиран и проследяем, да бъдеш прозрачен", поясни Манев и уточни, че алтернативните инвестиционни фондове са всъщност алтернатива на публичните пазари, която е насочена към частния сектор. По думите му в последните няколко години в Европа протичат процеси по засилване на регулациите и увеличаване на прозрачността в сектора.

Impetus Capital инвестира в растящи компании, които чрез иновации създават нови пазари, продукти и услуги. Компанията търси инвестиции в ситуации преди първично публично предлагане на борасата. Преди дни Impetus Capital регистрира в Комисията за финансов надзор ИмВенчър II КДА като първи алтернативен инвестиционен фонд, различен от национален инвестиционен фонд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във