Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Алтерко", "Телелинк" и "Албена" влизат в SOFIX от 22 март

"Алтерко" АД, "Телелинк Бизнес Сървисис груп" АД и "Албена" АД са новите членове на основния борсов индекс на "Българска фондова борса" АД - SOFIX. Промяната влиза в сила от 22 март, реши съветът на директорите на борсовия оператор. Първите две ИТ компании, които са сред новите публични дружества на фондовата ни борса, влизат в основния борсов индекс за първи път, а за "Албена" АД това е поредно завръщане.

Акциите на една от най-успешните български ИТ компании - "Алтерко" АД, се търгуват на БФБ от декември 2016 година. Това е втората IT компания (след "Сирма груп холдинг"), която регистрира акциите си на "БФБ-София" след като Комисията за финансов надзор я вписа в публичния си регистър. Фирмата е специализирана в производството, реализацията и усъвършенстването на продуктите SHE (система за автоматизиран контрол на дома) и MyKi (смарт часовник за деца), както и за оборудването на развоен център за разработка на нови технологии и устройства от сегмента на "Интернет на нещата", който е приоритетен за бъдещото развитие на групата на "Алтерко".

Търговията с акции на "Телелинк Бизнес Сървисис Груп" АД започна на "Българска фондова борса" АД от юни миналата година. Компанията е доставчик на комплексни решения в областта на информационните и комуникационните технологии и лидер в системната интеграция в България. Групата е и сред водещите играчи на Балканите с дъщерните си дружества в Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Словения, като наскоро стартира дейност в Албания и Македония.

Групата е фокусирана в седем основни технологични области, включващи решения за: телекомуникационни оператори, корпоративни комуникации, частни и облачно базирани информационни центрове, разработка на приложения, решения за офис производителност и информационна сигурност. Обслужва клиенти в над 30 страни и е силно позиционирана в телекомуникационния, финансовия и здравния сектор, сектора на комуналните услуги, както и в публичния сектор.

ИТ индустрията е един от секторите, които се развиват най-динамично и са сред двигателите на икономическия растеж на страната ни. А "Алтерко", "Телелинк Бизнес Сървисис груп" и "Сирма груп холдинг" са доказателство за това. 

От индекса излизат "Монбат" АД, "Стара планина холд" АД и "Трейс груп холд" АД. 

С промените в SOFIX трябва се съобрази своя портфейл и индексният фонд Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF. Това е единственият в България борсово търгуван фонд, който следва представянето на основния индекс, като се придържа към метода на пълно физическо репликиране. Той се търгува на "БФБ-София" и на Frankfurt Stock Exchange (XETRA). Борсово търгуваните фондове (ETF, Exchange-Traded Funds) инвестират средствата в акции на компании от определен индекс, сектор, цена на суровина и др., но за разлика от традиционните колективни схеми са регистрирани на борсата и акциите им се търгуват свободно на нея. 

От 22 март влизат в сила и промените в другите три борсови индекса - BGREIT, BGBX40 и BGTR30.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във