Банкеръ Daily

Пари и пазари

Alibaba разработи свой чип за облачни изчислителни услуги

Джеф Джанг представя чипа за облачни изчислителни услуги Hanguang 800, разработен от Alibaba.

Аlibaba е разработила нов чип, който е специализиран в задачите за машинно обучение и ще бъде използван за подобряване на услугите за подразделението за облачни изчислителни услуги. Първият самостоятелно разработен чип с изкуствен интелект на компанията, наричан Hanguang 800, в момента се използва в Alibaba за търсенето на продукти, автоматичен превод и персонализирани препоръки в уебсайтовете на гиганта за електронна търговия.

"Hanguang 800 е важна стъпка в нашия стремеж към технологии от следващо поколение, той ще засили изчислителните възможности, които ще задвижват както сегашните ни, така и нововъзникващите бизнес проекти, като същевременно ще подобрява енергийната ефективност", подчерта Джеф Джанг от Alibaba. Говорител на компанията заяви пред CNBC, че Аlibaba няма планове да продава чипа като самостоятелен продукт, а вместо това планира да го използва в облачните изчисления на своите продукти.

Технологични гиганти като Alphabet и Facebook също разработват свои чипове, които имат за цел да подобрят изпълнението на специализирани задачи с изкуствен интелект в управляваните от компаниите центрове за данни. Чипът Hanguang 800 е разработен от DAMO Academy, изследователския институт на Alibaba, създаден в края на 2017 г., и T-Head, специализираното подразделение на полупроводници на компанията.

Напредването на Alibaba в сектора на чиповете идва на фона на нарастващите усилия на Пекин за насърчаване на индустрията за полупроводници в Китай и намаляване на зависимостта на страната от чуждестранния внос на основни технологии. Alibaba през юли пусна на пазара и първия си IP ядрен процесор въз основа на RISC-V архитектура с отворен код на чипове. В облачните изчисления Alibaba се извисява над конкурентите си в Китай, като заема 47% дял от пазара за облачни инфраструктурни услуги през първото тримесечие на 2019 г., според изследователската фирма Canalys. Китайският титан за електронна търговия е най-големият облачен играч по пазарен дял в континенталната част и е в челната петица в света. Alibaba се надява новите иновации, като чиповете с изкуствен интелект, да помогнат за привличането на повече клиенти. През миналия месец Huawei представи собствен полупроводник с изкуствен интелект, наречен Ascend 910, предназначен за употреба в центрове за данни. Huawei твърди, че чипът му е "най-мощният процесор с изкуствен интелект в света".

Стартирането на чипове с изкуствен интелект от две от най-големите технологични компании в Китай - Alibaba и Huawei - подчертава амбициите на страната да създаде своя собствена индустриална полупроводникова индустрия. Понастоящем китайските компании разчитат в голяма степен на американската технология, но ограничаването на достъпа на Huawei до американски технологии увеличи фокуса на Китай върху чиповете. Китай има за цел да произвежда 40% от полупроводниците, които използва до 2020 г., и 70% от тях до 2025 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във