Банкеръ Daily

Пари и пазари

Alibaba прекратява продажбата на компоненти за електронни цигари в САЩ

Китайската компания за електронна търговия Alibaba заяви днес, че прекратява продажбата на компоненти за електронни цигари в САЩ на фона на нарастващия регулаторен контрол, съобщенията за белодробни заболявания и смъртните случаи, свързани с т. нар. вайпинг, предаде Ройтерс.

Този ход идва, след като веригите Kroger Co и Walgreens Boots Alliance Inc заявиха тази седмица, че ще спрат да продават електронни цигари в магазините си, след подобно решение на Walmart.

Alibaba заяви, че вече има заложена дългогодишна политика да не продава продукти за електронни цигари в Съединените щати. Вайпинг продуктите бяха свързани с мистериозно белодробно заболяване, за което се съобщава, че е довело до 18 смъртни случая до миналата седмица, като броят на потвърдените и вероятни случаи на болестта надвишава 1000, сочат данни на американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

От Alibaba посочиха още, че списъкът с продукти, сред които писалки за пушене, билкови пари, устройства за бездимни цигари и касети за електронни цигари няма да бъде показван на потребителите в Съединените щати.

Докато компанията Juul Labs доминира на северноамериканския пазар за електронни цигари, много съобщения за смъртни случаи и влошено здраве се приписват на неизвестни марки, чиито собственици не могат да бъдат идентифицирани. Най-известният е този, с марката Dan Vapes, който беше свързан с 24 пациенти с белодробни заболявания, показва проучване на New England Journal of Medicine. Продуктите съдържаха THC, психоактивната съставка в марихуаната.

Преди спирането на продажбите, клиентите можеха лесно да закупят устройства, компоненти или опаковки от сайтове като Alibaba и Amazon, за да направят сами свои вайпинг устройства. Миналият месец Amazon свали от каталога си вайпинг компоненти, без обаче да уточни точните продукти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във