Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Алчността свали задръжките и раздвижи пазарите

Петър Драмов

"УниКредит Булбанк" АД

 

По-добрите от очакваното финансови резултати на европейските компании, търгувани на фондовите борси, изстреляха цените на корпоративните книжа до още по-високи върхове. Прогнозите, че центристът Макрон ще  стане новият френски президент, които впоследствие се оправдаха, притъпиха притесненията на инвеститорите от предстоящия BREXIT и отключиха апетита им към по-рискови инвестиции, те  ставаха все по алчни за по-големи печалби. Това бе причината и немският борсов индекс DAX да счупи  рекорд със стойността си от 12 780 пункта. Щатският Dow Jones Industrial Average беше напът да стори същото, но политическите вълнения  на Северокорейския полуостров  препънаха  възхода му на 21 045 пункта и той  не успя  да подобри абсолютния за всички времена рекорд от 21 170 пункта от първия ден на месец май тази година.

За да си осигурят финансиране за новата си страст - корпоративните книжа, пазарните участници разпродадоха държавните книжа. Те се освобождаваха от тях и поради друга причина. Предвиждането, че Фед ще вдигне основната лихва на САЩ с поредни 25 базисни точки на предстоящата среща в началото на следващия месец, вече е изтъргувано от пазарните участници, но залозите за поредно трето за годината вдигане на лихвите през септември вече се покачват  главоломно. Ето защо доходността на държавните книжа се повишава, а цената им се понижава. Щатските и немските десетгодишни държавни облигационни емисии загубиха по съответно 1 долар и 1 евро от стойността си в рамките на една седмица.

Бъларските  еврооблигационни емисии също олекнаха. Цената на най-дългосрочната -  с падеж през 2035 г. се понижи  най-много. Дилърите вече сключват сделки с нея при цена с 50 евро цента по-малка в сравнение с предишната  седмица.  Доходността й, която е в обратнопропорционална зависимост спрямо цената, се повиши с 4 базисни пункта и достигна 2.99% на годишна база. Стойността на книжата ни с падеж след 11 години е по-ниска с 25 евроцента като доходността й се повиши с 3 пункта до 2.08% годишно. Облигациите с остатъчна срочност от десет години вече се договарят при по-ниски цени с 15 евроцента. Възвръщаемостта на инвестицията в тях пък се повиши с 1 пункт -  1.96% на годишна база. Точно с 10 евроцента по-евтино струват книжата ни с падеж след седем години, вследствие на което доходността им от 1.45% годишно е по-атрактивна с 1 базисен пункт. Най-краткосрочните ни книжа, търгувани на международните финансови пазари с падежи след шест и пет години, останаха безучастни към случващото се и цените им останаха стабилни. Купувачите все още могат да си осигурят доход от съответно 0.9% и 0.6% годишен доход, който е почти идентичен с дохода отпреди седмица.

Скуката не напусна  вторичния  междубанков пазар на държавни ценни книжа и там бе  реализирана  само една сделка с книжа със срочност седем години до падежа им при доходност 1.43% на годишна база.

Българска народна банка обяви  аукцион за продажба на държавни съкровищни облигации. Той ще се проведе на 15 май. На него ще бъдат  предложени  за реализация допълнително книжа за 100 млн. лв. номинална стойност от емисия с падеж след десет години. Това ще е третият търг за продажба на книжа от тази емисия, в резултат на което общото им  количество в обращение ще бъде вече с номинална стойност 250 млн. лева.  Интересът към него ще бъде голям заради  факта, че преизпълнението на бюджетната рамка вече надскача 1.6 млрд. лв., т.е. Министерството на финансите няма да има никаква нужда от пускане в обращение на каквито и да е допълнителни количества книжа освен необходимото  за  поддържане  на бенч марковата крива.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във