Банкеръ Weekly

Пари и пазари

АЛБЕНА ОТНОВО ПРИВЛЕЧЕ БОРСОВОТО ВНИМАНИЕ

Борсовите играчи коментираха през седмицата повече предстоящата политическа кариера на част от своите колеги, отколкото реалната фондова търговия. Все пак по-незаинтересованите от държавните дела изживяха поредната си лична драма. Гвоздеят на програмата отново се оказаха акциите на бургаската рафинерия ЛУКойл Нефтохим.
В началото на периода книжата на комбината се котираха на нивата си от преди седмица - близо до границата от 4 лева. След това обаче натискът от страна на двама основни продавачи отслабна и цените лека-полека възстановиха стойностите си, като отделни сделки се сключиха дори по 5 лева. Според брокери ресурсът от акции, който имаха инициаторите, за да сринат котировките на рафинерията, вече е изчерпан.
Вероятно през следващата кратка работна седмица книжата на ЛУКойл Нефтохим ще поскъпнат още. В четвъртък на борсата се появиха много оферти за покупка на акции на завода, което е сигурен знак, че кризата е преодоляна поне временно. Прави впечатление, че поръчките са от български инвеститори. Това показва, че позицията има достатъчно местна подкрепа.
Започналото в средата на седмицата покачване на книжата на бургаската рафинерия ще продължи още поне две седмици. Тогава вероятно Централният депозитар най-после ще издаде разписки за закупените от работниците в завода преференциални акции. По-голямата част от тях на практика вече държи мажоритарният собственик на комбината ЛУКойл България, както и от някои инвестиционни посредници. Има обаче и малки количества свободни акции, които могат да попречат на по-трайното поскъпване на книжата на ЛУКойл Нефтохим.
След няколко седмици затишие макар и с малко поскъпнаха и акциите на Албена. Брокери коментират, че причина за това са две интересни събития. От отпуска се е завърнал брокерът на един от посредниците, които активно изкупуват книжа на курорта. Това е увеличило търсенето им значително. От друга страна, наближава активният летен сезон.
Мениджърите на Албена отново дават по 20% отстъпка от цената на туристическите си услуги на своите акционери. Този факт е накарал редица предприемчиви участници на пазара да закупят поне временно книжа от комплекса. По-паметливите помнят, че преди година тази схема бе доста разпространена сред част от професионално занимаващите се с капиталовия пазар у нас. Вероятно и сегашният сезон ще прилича по това на миналогодишния. Все пак почивките с намаление в Албена остават едно от малкото печеливши начинания на играчите на бедстващата ни фондова борса.
Новините или по-скоро слуховете, които идват от Албена, също радват ушите на инвеститорите. Въпреки неколкократните си заявления, че дивиденти за 2000 г. няма да бъдат раздавани, се чува, че мениджърите на курорта са поомекнали и в крайна сметка ще позволят на акционерите си да приберат по 0.50-0.60 лв. на акция. Освен това на общото събрание на 23 юни ще се гласува и за издаването на нова облигационна емисия за 15 млн. лева.
След дълга пауза тази седмица имаше раздвижване и по позицията на друг черноморски курорт - Слънчев бряг. Някои играчи са обладани от факта, че приватизацията на обособените части в комплекса, макар и бавно, набира скорост. Повечето брокери са оптимисти за движението на котировките на дружеството в дългосрочен план. Според тях акциите на Слънчев бряг са силно подценени. Освен това през юни предстои общо събрание на компанията, където вероятно ще бъде гласуван дивидент от около 40 ст. за книга.
След първоначалния шум около новите членове на Държавната комисия по ценните книжа (ДКЦК) тази тема бе поизместена от мозъците на брокерите. Някои от тях даже твърдят, че са си живяли добре през последните четири месеца без комисия. По-напористите обаче оценяват по достойнство сформирането на новия екип, който ще надзирава капиталовия ни пазар занапред. Защото най-после ще могат да прокарат проспектите си за издаване на български депозитарни разписки (БДР), базирани на чуждестранни акции, облигации и индекси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във