Банкеръ Weekly

Пари и пазари

АКТИВНОСТТА НА ИНВЕСТИТОРИТЕ ЛИПСВА

Борсовата търговия през седмицата бе сравнително интересна, независимо че сезонът на финансовите отчети приключи преди десетина дни. Въпреки емоциите около няколко компании не станахме свидетели на нови рекорди, още по-малко при индексите. SOFIX продължи страничното си движение, приключвайки сесията в четвъртък със стойност от 870.13 пункта. Единадесет от общо дванадесетте компании, включени в неговото изчисляване, намериха място в официалната статистика за седмицата. Повечето от тях се търгуваха с минимални отклонения в цената и именно на това се дължи малко скучното движение на индекса през седмицата.
Широкият индикатор BG40 показа повече динамика през последните дни, стартирайки в понеделник със стойност от 139.75 пункта, за да приключи сесията в четвъртък на кота 141.73 точки. Седмичният ръст от 1.42% би трябвало да говори за сериозна активност на инвеститорите, но такава трудно можеше да се открие. Все пак известна активност в търговията и повишени цени отчетоха някои холдингови акции като тези на Доверие Обединен холдинг (3.75-3.80 лв.), Албена инвест холдинг (14.80-15.00 лв.) и Стара планина холд (15-15.10 лв.).
Останалите холдингови дружества не можаха да се похвалят с особена ликвидност и повишен интерес на инвеститорите към тях. Евентуално раздвижване би могло да се очаква едва в края на месеца, когато ще станат известни консолидираните им отчети за 2005-а година.
От сините чипове най-добро представяне направиха акциите на Оргахим АД, които отново се приближиха до рекордната засега стойност от 74 лв. за бройка. Търговията през седмицата бе в диапазона 71.30-73.10 лв. за акция.
Друг отличник бяха книжата на Софарма, с която бе свързана и една от най-интересните корпоративни новини през седмицата - американски инвестиционен фонд, управляващ активи за над 1.4 млрд. долара, е придобил 7.57% от капитала на фармацевтичната компания. Официалното потвърждение за голямата сделка привлече още повече интереса на инвеститорите и акциите на Софарма продължиха възхода си, за да стигнат в четвъртък до 8.20 лв. за брой.
Добри новини имаше и около друга компания, свързана с фармацевтиката - Българска роза - Севтополис АД, Казанлък. Мажоритарен собственик на дружеството е Софарма АД, чийто модел на управление явно дава резултат и тук. През седмицата бе оповестено, че е погасен дълг в размер на 8.01 млн. лв., като за целта е използван банков кредит. Новината подейства като допинг за инвеститори и спекуланти, всеки от които виждаше компанията в съвсем различна светлина. И донякъде с право, при положение че само допреди няколко години компанията бе в окаяно финансово състояние.
За разлика от горните две дружества, акциите на Кремиковци успяха да създадат емоции и без съществени новини около себе си. След като преди десетина дни НЕК искаше да спира електрозахранването на комбината, в началото на тази седмица дойде ответната PR акция относно безпроблемното обслужване на задълженията на компанията към нейните кредитори. Каква е истината никой не знае със сигурност, но това не попречи търговията с акции да се активизира до такава степен, че цената на Кремиковци достигна до 18 лв. за акция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във