Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Активите изплуват от дълбините

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

 

Оптимистичните нагласи продължиха да доминират на финансовите пазари и през изминалата седмица. С либерализирането на карантинният режим в редица държави, потреблението на стоки и услуги започна постепенно да се възстановява, което успоредно с натрупването на материални запаси от  производителите, оказа солидна подкрепа на суровините. Лекият суров петрол продължи да поскъпва и цената му прескочи 34 долара за барел. Нарастващото търсене на "черно злато" успя да догони изкуствено потиснатото в момента производство и така рискът от препълване на хранилищата, който на моменти буташе котировките до силно отрицателни стойности , премина на заден план.

Освен за петрола, седмицата беше доста силна и за останалите индустриални суровини сред които среброто, платината, медта, оловото и други. Акциите на производителите на тези суровини съответно получиха силен позитивен тласък, който им помогна да се възстановят до известна степен от "дълбините", в които попаднаха след като световната икономика беше поставена "на пауза".

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп продължи да напада вербално своя  китайски колега Си Дзинпин, приписвайки му вината за "дезинформацията, обгърнала разпространението на китайският вирус". Тези нападки, както и подготвяните финансови рестрикции, включително и относно ограничаване на  инвестициите от страна на американски пенсионни фондове в Китай, внасяха на моменти внезапен стрес в търговията с рискови инструменти и водеха до бързи разпродажби.

В контраст с по-големите и утвърдени капиталови пазари, търговията на "БФБ-София" беше изключително спокойна. Най-представителният борсов индекс SOFIX продължи да "гравитира" около нивото от 450 пункта с минимални отклонения. И сред книжата на т.н. "сини чипове" нямаше единодушие по въпроса за "посоката на придвижване". Сред губещите компании през седмицата беше "Доверие обединен холдинг". Според публикуваният консолидиран отчет за първото тримесечие на годината, нетната печалба на акция се свива от почти 0.36 лв. до 0.11 лв.за дял. Разликата идва основно от еднократен положителен ефект през миналата година от разпореждане с дялове от дъщерни дружества. Въпреки това, акциите на бившият приватизационен фонд бяха разпродадени до 3.40 лв. за брой, след което ограничиха седмичната загуба до малко над 2% или 3.45 лв. за акция.

Сред разпродадените книжа бяха и тези на Централна кооперативна банка (ЦКБ). Акциите  й  достигнаха нивото от 1.02 лв. за дял, след което се стабилизираха "на червено" с около 3% или 1.05 лв. за дял. Същевременно по-големият конкурент Първа инвестиционна банка (ПИБ), който е и в процес на увеличение на капитала, демонстрира доста стабилна търговия на нивата около 2.55 лв. за дял, което обяснява незначителният интерес към правата за записване на нови акции с емисионна стойност 5 лв. за дял.

През седмицата "М+С Хидравлик" обяви продажбите си за април тази година, които са в размер на 9.65 млн. лв. спрямо 10.13 млн. лв. за същия месец година по-рано. Брутната печалба за изминалият месец е в размер на 1.23 млн. лв. и намалява спрямо отчетените преди година 1.61 млн. лева. Влошаването на резултатите до голяма степен явно беше очаквано от инвеститорите и книжата на "М+С Хидравлик" поевтиняха с около 1.5% до 5.85 лв. за брой.

Facebook logo
Бъдете с нас и във