Банкеръ Daily

Пари и пазари

Ако Русия върне златния стандарт, това ще реши основния проблем на криптовалутите

Централната банка на Русия (ЦБР) проучва предложение за създаване на криптовалута, обвързана със златото, която може да се използва за трансгранични разплащания с други страни.

Смелото предложение е направено от члена на Руската Държавна Дума - парламентът на страната, Владимир Гутенев. Той предложил да започне дискусия за създаване на национална криптовалута, деноминирана в злато.

Коментирайки предложението на Гутенев, ръководителят на ЦБР Елвира Набиулина заяви: „Що се отнася до взаимните споразумения, ще разгледаме, разбира се, предложение за криптовалута, която е свързана със златото. Но, по мое мнение, по-важно е да се развиват плащанията в национални валути", сочи вестник "Новые известия" Гутенев обясни, че за разлика от обикновените криптовалути, които не са осигурни с нищо, криптовалутите със златна защита ще имат стойност, свързана с истински актив. Те ще дойдат под формата на т. нар. Stabilcoin, който е тип криптовалута, но предлага характеристики за ценова стабилност. "Не виждаме възможността криптовалутите да изпълняват функцията на парични сурогати”, казала Набиулина. Тя отбелязала обаче, че регулаторният орган би могъл да проучи възможността за създаване на стабилни кооперации, докато зад тях е налице истински актив.

Повишаването на златните резерви с цел диверсифициране на валутния обмен и намаляването на зависимостта от американския долар в последно време е част от националната политика на Русия. През май Централната банка съобщи, че притежанията на злато възлизат на близо 492 млрд. Долара спрямо 487,8 млрд. Долара, записани в края на март.

Световният съвет по златото обяви миналия месец, че Русия е осигурила първа позиция сред най-големите световни купувачи на жълтия метал през първото тримесечие на текущата година. Според доклада си Русия е добавила към своите трезори 55.3 тона, което доведе до огромните златни резерви до 2168.3 тона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във