Банкеръ Daily

Пари и пазари

Акционерите в "Пежо" одобриха мегасливането с "Фиат"

Акционерите в Peugeot PSA дадоха зелена светлина на сливането на френската компания с Fiat Chrysler, съобщава "Ройтерс". Това е една от последните стъпки към създаването на четвъртия по големина автомобилен производител в света.

На специално събрание на акционерите сделката за създаване на новата компания, наречена Stellantis, беше първо подкрепена от топ инвеститори с двойно право на глас, включително семейството на Peugeot, китайската Dongfeng и френската държава,.

Всички останали акционери подкрепиха сделката на второ събрание, проведено онлайн, с 99,85% процент на одобрение сред подадените гласове.

„Готови сме за това сливане“, заяви главният изпълнителен директор на PSA Карлос Таварес и добави, че датата за приключване на сделката ще бъде обявена скоро, ако бъдат предоставени всички одобрения на акционерите. Той каза, че сделката вече е преминала всички регулаторни тестове.

Таварес, който ще поеме кормилото на обединената група, ще трябва да съживи състоянието на автомобилния производител в Китай, да рационализира разрастващата се глобална империя и да се справи с огромния свръхкапацитет, както и да се съсредоточи върху създаването на по-чисти автомобили.

Stellantis ще има 14 марки, включително Fiat, Maserati и американските Jeep, Dodge и Ram, както и популярните Peugeot, Citroen и Opel.

Facebook logo
Бъдете с нас и във