Банкеръ Daily

Пари и пазари

Акциите спаднаха, след като Фед понижи очакванията за лихвите

Азиатските акции спаднаха, а доларът се повиши от тримесечния спад, след като служителите на Федералния резерв намалиха очакванията на пазарите за агресивно облекчаване на паричната политика, съобщи Ройтерс.

В ранната европейска търговия фючърсите на водещия европейски индекс Euro Stoxx 50 се понижиха с 0,29%, германските фючърси на DAX загубиха 0,31%, а британските фючърси на FTSE паднаха с 0,26%.

Доларът поскъпна с 0.2% до 107.385 йени, след като преди това доближи близо шестмесечно дъно, а еврото губи 0.05% до 1.1357 долара, след като отстъпи от тримесечния си максимум при 1.1412.

Председателят на Фед Джером Пауъл заяви вчера, че централната банка е "изолирана от краткосрочен политически натиск" и отхвърля искането на американския президент Доналд Тръмп за значително намаляване на лихвените проценти. Пауъл обаче каза, че във Фед се борят с въпроса дали несигурността около американските тарифи, конфликтите на Вашингтон с търговските партньори и опитомяващата инфлация изискват намаляване на ставката.

Отделно, президентът на подразделението на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард, заяви пред Bloomberg, че не смята, че щатската икономика е в толкова лошо положение, че да се налага понижение на лихвите с 50 базисни пункта през юли, въпреки че самият той през миналата седмица се обяви за сваляне на лихвите.

Австралийският основен индекс се понижи с 0.15%, южнокорейският KOSPI изгуби 0.1%, а японският Nikkei отстъпи с 0.6%. Китайският Shanghai Composite губи 0.15%, хонконгският Hang Seng отчете спад от 0.1%, а азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 0.2%.

Пазарите на акции се повишиха този месец, като акциите на Уолстрийт напреднаха до рекордно високи нива, след като Федералният резерв отвори вратата за възможно намаляване на лихвените проценти още през следващия месец, на заседанието за определяне на политики през миналата седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във