Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Акциите се оттласкват от дъното

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

 

Икономическите и финансови турбуленции продължиха да "тресат" капиталовите средища по цял свят и през първите дни на септември. Традиционно по-динамични са  т. нар. развиващи се пазари, тъй като те са най-пристрастени към външни капиталови потоци за финансиране на огромните си финансови дефицити. Интересното при търговията по света не бяха оцветените в червено котировки, а неспирното и непоколебимо контрастиращо покачване на индексите в САЩ. Хладнокръвието на инвеститорите отвъд Океана беше зашеметяващо, а силата на долара изглеждаше безспорна. Инвестиралите средствата си в американски технологични компании, представени в индекса NASDAQ, изпратиха в миналото най-силния месец август от времето на т.н. dot-com бум насам. Същевременно  проучванията показват, че погледите им   са вперени  в безоблачното бъдеще на инвестициите им. Не толкова щастливи обаче бяха вложителите в т. нар. криптовалути, които след поредния порив на ентусиазъм преживяха драматичен негативен обрат в средата на седмицата.

У нас ситуацията традиционно беше спокойна и въпреки че нашият пазар би могъл до известна степен да се причисли към т. нар. развиващи се, наблюдаваните при тях турбуленции тук напълно липсваха. След като прелистиха за пореден път календара и изхвърлиха страницата с осмия месец на годината, с което в България традиционно отбелязваме и края на отпускарското лято, инвеститорите в български книжа зачакаха признаците за повишаваща се  активност, които обаче на този етап не се усещат.  Нов месец, нов късмет! На това се надяваха всички участници на "БФБ-София", които нямаха особено много поводи за радост през последните няколко месеца. От друга страна обаче, погледът върху  приличащата на кардиограма тримесечна графика на най-стария български борсов индекс SOFIX е известно облекчение за инвеститорите, тъй като от началото на годината до настъпването на юни тя  наподобяваше назъбен диагонал с югоизточен наклон. Незначително разсейване на скуката донесе фактът, че в самия край на август публичните компании по традиция, а и по закон  разкриват на обществеността консолидираните си финансово-счетоводни резултати за второто тримесечие.

Съвсем логично най-сериозно раздвижване се наблюдаваше  при холдинговите дружества и при тези, които имат съществени дъщерни компании. "Благи вести" за изстрадалите си инвеститори поднесе "Сирма груп холдинг". Според изнесените консолидирани данни през първата половина на годината нетната печалба на групата скача седем пъти до 1.35 млн. лева. Софтуерният холдинг отчита нетни приходи от продажби в размер на 28.4 млн. лв. към края на юни, или повишение с крупните 30% на годишна база. Ще припомня, че в своята актуализирана стратегия за развитие "Сирма груп" си е поставил завидната цел да генерира приходи в размер на 120 млн. евро през 2022-ра. На този етап инвеститорите погледнаха с умерен оптимизъм на изнесените цифри и акциите на холдинга се покачиха с около 2% до близо 0.90 лв. за дял.

В контраст със "Сирма" се разви търговията с акциите на "Трейс груп холд". Инфраструктурната компания обяви консолидирана печалба от 1.6 млн. лв. за полугодието, което е значително подобрение спрямо загубата от 3.7 млн. лв. година по-рано. Същевременно продажбите на групата нарастват със завидните 57% на годишна база. Въпреки солидните резултати  акциите на дружеството поевтиняха с нови 2.5% до 3.14 лв. за дял, като за последния месец същите губят над 20% от стойността си. Причина за неволите е печалноизвестната катастрофа на автобус край град Своге, движещ се по път, ремонтиран от "Трейс груп холд".

Смесени финансови вести за инвеститорите поднесе и "Софарма". Фармацевтичният концерн публикува нетни консолидирани приходи от продажби към края на юни в размер на 574.5 млн. лв., които се повишават с цели 21% на годишна база. За съжаление обаче нетната му печалба се свива с 28% в сравнение с първото полугодие на 2017-а. Инвеститорите приеха по-скоро позитивно новината и акциите на дружеството поскъпнаха с 2% до 4.09 лв. за дял.

Facebook logo
Бъдете с нас и във