Банкеръ Daily

Пари и пазари

Акциите с дивидент съблазняват инвеститорите

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

 

Оптимизмът на световните финансови пазари по ирония на съдбата "възкръсна" точно в седмицата между най-светлият католически и православен празник Великден. Преобладаващата част от американските борсови индекси успяха да поставят нови исторически рекорди, а сривовете им от края на миналата година на този етап вече изглеждат като необяснима и случайна неравност по дългият и гладък път към нови  висини. Същевременно цената на лекият суров петрол, окрилена от новите, по-строги санкции, наложени от САЩ върху иранският износ на "черно злато", успя да се повиши до нов рекорд за 2019-а, надвишавайки нивото от 66 щ.д. за барел. Постижението на основната енергийна суровина беше още по-съществено като се вземе предвид факта, че американският долар отново демонстрираше непоколебима сила спрямо останалите водещи валути. Оптимизмът, завладял капиталовите пазари, не се ограничи само с територията на САЩ, но японската и европейските борси не успяха да регистрират  рекордни постижения.

Търговията на "БФБ-София" беше спокойна, тъй като инвеститори и спекуланти очакват със затаен дъх публикуването на финансово-счетоводните отчети на публичните дружества за първото тримесечие на 2019 година. По традиция у нас тези документи стават публично достояние в самият край на нормативно установеният за целта срок. Най-старият и представителен български борсов индекс SOFIX се "спусна" плавно под нивото от 570 пункта, при почти еднопосочно, координирано движение сред "сините чипове".

През седмицата стана ясно, че производителят на птичи продукти "Градус" свиква общо събрание на акционерите   си за да се обсъди  разпределянето на брутен дивидент в размер на 0.10 лв. на акция. Общата сума, която компанията планира да раздаде, считано от 11 юли е 24 360 871 лв. или малко над 91% от реализираната през миналата година нетна печалба от около 26.7 млн. лева. Тъй като новината за предложеният сравнително "тлъст" дивидент беше очаквана и калкулирана в оценките на инвеститорите, бурни реакции на "БФБ-София" липсваха. Търговията се движеше в относително тесният рейндж  между 1.75-1.77 лв. за дял.

Заради високия обществен интерес към сделката за придобиването на активите на "ЧЕЗ Груп" в България, а и заради факта, че инфраструктурата за доставка на електроенергия е свързана с националната сигурност на страната, Комисията за финансов надзор се самосезира и обяви, че започва проверки на "Еврохолд България" и на основни дружества от холдинга. От своя страна, книжата на финансовия холдинг се търгуваха доста плахо през седмицата и след разпродажби до около 1.80 лв. за дял се установиха на нивата близо до 1.85 лв. за акция.

Книжата на "Адванс Терафонд" АДСИЦ продължиха плавно да "потъват" - засега  до под 1.82 лв. за дял. Спадът се реализира въпреки положителният анонс, че съветът на директорите на дружеството, инвестиращо активите си в земеделски земи, предлага разпределянето на брутен дивидент от 0.047 лв. на акция, или 98.42% от печалбата му през 2018 г., което надхвърля нормативно определеният минимум от 0.043 лв. на дял. Натискът върху акциите на "Монбат" продължи и през изминалата седмица. Книжата на наскоро изгубилата мястото си в SOFIX компания "удариха" ново дългосрочно дъно на нивото от 6.30 лв. за една акция. Димитровградският торов завод "Неохим" показа противоречиви данни във финансовия си отчет за първото тримесечие на тази година. Въпреки, че химическият комбинат успява да прибави над 50% към приходите си от продажби, нетната печалба намалява с около 1.7 млн. лв. в сравнение със съпоставимият период на 2018-а до 6.4 млн. лева. След новината акциите на "Неохим" се разменяха спокойно и без промяна на нивата 21.60-21.80 лв. за дял.

Facebook logo
Бъдете с нас и във