Банкеръ Daily

Пари и пазари

Акциите поеха в различни ценови посоки

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

Нова година, нов късмет! В самият старт на новата 2020-а   инвеститорите на "БФБ-София" за пореден път заложиха на позитивизма, въпреки  разочароващото представяне на най-старият индекс - SOFIX, което се случва за втора поредна година. Въпреки изключително силният й финал българският "инвестиционен лакмус" за 12 месеца . 4.43% от стойността си, след като през 2018-а завърши на трето място в региона, За съжаление на инвестиралите тук обаче третото място се брои отзад напред, с печалната загуба от 12.25 на сто. Интересното в статистиката е, че на първо място по доходност сред капиталовите средища в Централна и Източна Европа през 2019 г. се нареди Гърция, която година по-рано заемаше последното място, докато първенецът през 2018 г. - Украйна, през изминалата година зае последно място, точно след България. Оптимизмът на инвеститори и спекуланти в самият старт на 2020 година не беше особено разколебан и от международната политическа конюнктура. След като тези дни американците убиха  виден ирански генерал,, ислямската държава отвърна на „жеста“, като удари американски бази в Ирак с над дузина ракети. И докато целият свят стоеше „на тръни“ в очакване на военен отговор, с потенциала да се разрастне във война, американският президент Доналд Тръмп даде знак, че подобни действия не стоят на дневен ред. Този успокоителен сигнал доведе до рязко обръщане на  посоката на   цените на петрола и на   ценните метали, които до този момент бележеха нови върхове. Преди изказването на президента, лекият суров петрол беше достигнал до нивата си от април 2019-а, около 65-66 щ.д. за барел, след което рязко загуби близо 5% от стойността си до близо 59 долара. Същевременно в пика на ескалацията златото "удари" нов връх в американски долари от 2013 г. насам на нивата межди 1600-1620 щ.д. за тройунция и нов исторически рекорд в евро до над 1400 евро за тройунция, но след уверенията на Тръмп, че американската армия няма да атакува, ценният метал се спусна до 1550 долара. Основните международни капиталови пазари се движеха в унисон със събитията и се "мятаха" между крайно негативни и силно позитивни настроения.

В контраст с международното положение, инвеститорите на "БФБ-София" отново запазиха желязно хладнокръвие, а SOFIX се покачваше стабилно до нивата от септември миналата година от над 575 пункта. Основен "бик" сред сините чипове, включени в изчисленията на индекса се оказа "Доверие обединен холдинг". Търговията с книжата на бившият приватизационен фонд продължи да черпи енергия от закупената през миналата година молдовска банка Moldindconbank и книжата му не спряха да поскъпват "ударно", като на моменти достигнаха 5.75 лв. за дял, което е с 35% над нивото, постигнато в самият край на миналата година.

"Благи вести" и стабилна доходност от над 10% имаше и за акционерите на "Трейс груп холд". Инфраструктурната компания съобщи, че е подписала договор за модернизация и рехабилитация на жп отсечката Ниш - Брестовац в Сърбия на стойност от почти 60 млн. евро. Крупната поръчка доведе до ръст по позицията и достигане на нива, невиждани от април 2018 година - до над 4.50 лв. за дял.

По-солиден натиск на SOFIX в посока надолу от началото на годината оказаха акциите на  Първа инвестиционна банка (ПИБ) и на "Еврохолд България". След като трезорът обяви предколедно плановете за увеличение на капитала си с до 40 млн. нови акции с номинална стойност от 1 лв. и първоначално определена емисионна стойност от 5 лв. за акция, капитализацията му рязко се увеличи. Въпреки експлозивното поскъпване до 3.58 лв. за брой, акциите на ПИБ са все още далеч от "заветната емисионна цел". И тук в помощ на пазарната логика изплува изречение от публикуваното съобщение, а именно "Окончателната емисионна цена ще бъде определена в резултат на проведен маркетинг на емисията, съобразен с нормативните изисквания и може да се различава от оповестената цена". От началото на 2019 година акциите на ПИБ губят около 4% от стойността си до близо 3.42 лв. на дял.

След "предновогодишната" активизация при "Еврохолд България" последва подновена поява на борсова гравитация, която притегли акциите с над 6% надолу -до 1.65 лв. при ниски обеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във