Банкеръ Weekly

Пари и пазари

АКЦИИТЕ ПОЕХА КЪМ ИЗГУБЕНИТЕ ПОЗИЦИИ

Кратката борсова седмица премина сравнително спокойно, но за разлика от предишните две, спадът на официалните индекси бе ограничен. С изтичането на срока за участие в първичното публично предлагане (IPO) на акциите на Химимпорт АД, повечето инвеститори отново погледнаха към пазара в търсене на сравнително подценени компании. А такива не липсваха, поне от техническа гледна точка. Много акции бяха разпродавани, за да се освободят средства за книжата на Химимпорт, и това ги направи атрактивни в очите на останалите участници в търговията. Сред тях бяха акциите на Емка АД, Варна плод АД, Св. св. Константин и Елена АД, Алкомет АД, Топливо АД и др. През изминалата седмица цените им поеха нагоре към изгубените преди време позиции, а някои от тях успяха да регистрират и нови исторически върхови котировки.
Подобна бе ситуацията и при останалите активно търгувани дружества, в това число и холдинговите компании, които също загубиха ценни точки в надпреварата с фаворита напоследък - Химимпорт АД. Естествено, големи поскъпвания не бяха регистрирани, но това се обяснява с факта, че все пак от пазара бе изтеглен солиден ресурс, съдейки по неофициалните данни за голям интерес към най-голямото досега IPO у нас.
В такава умерено позитивна обстановка двата официални индекса на БФБ-София отчетоха добри резултати на седмична база. В първите два дни на търговия индексите поеха нагоре, оставяйки впечатление, че корективния период е към своя край. За съжаление печалбите бяха частично стопени в сряда, когато и SOFIX (942.15 пункта), и BG40 (174.53 пункта) регистрираха понижения. Широкият BG40 слезе под нивото от миналата седмица, за разлика от SOFIX, който остана с част от спечеленото в понеделник и вторник.
Безспорно вниманието на инвеститорите бе ангажирано най-вече от продължилата до 20 септември 2006 г. подписка за участие в увеличението на капитала на едно от най-големите частни дружества в България - Химимпорт АД. Освен чисто финансовия аспект на събитието, в зависимост от успеха на публичното предлагане, ще могат да се направят редица изводи за състоянието на пазара, за неговата степен на развитие, потенциал и за текущите нагласи на инвеститорите. От техническа гледна точка резултатът от първоначалната емисия ще маркира, поне в краткосрочен план, посоката на пазара през следващите няколко месеца. Ако очакванията за много голям интерес се оправдаят, това ще означава, че част от изтеглените средства ще се върнат отново в играта и това може да доведе до нови положителни емоции за инвеститорите. В противен случай първото по-сериозно раздвижване се очаква да дойде с началото на сезона за оповестяване на финансовите данни на публичните компании, т.е. в края на октомври.
Колкото до акционерите на ДЗИ АД и ДЗИ банк АД, раздвижването около техните акции вече започна. С тази разлика, че не е известно в каква посока ще са промените. В началото на сесията в сряда търговията с двете емисии бе спряна за срок от три дни заради постъпила информация за подадени оферти за покупка на мажоритарния дял от ДЗИ банк АД, собственост на едноименното застрахователно дружество. По-късно през деня стана известно и желанието на мажоритарния собственик търговията да бъде спряна за тридесет дни, колкото са необходими за приключване на преговорите с кандидат-купувачите. Параметри на евентуалната сделка засега не са оповестени, а единствено обяснението: ...получаване на няколко сериозни предложения от водещи европейски банкови институции...

Facebook logo
Бъдете с нас и във