Банкеръ Daily

Пари и пазари

Акциите на Xiaomi се сринаха с 11% след вписването й в черния списък в САЩ

Акцииите на компанията Xiaomi загубиха 11% от стойността си след вписването й в черния списък в САЩ. Това показват данните от Хонконгската фондова борса.

При откриването на търговията книжата на Xiaomi поевтинели с 11,18% - до 29 хонконгски долара за един брой.

В четвъртък агенция Reuters съобщи, че американското военно ведомство е разширило своя списък с китайски компании, имащи дейност в САЩ и са свързани, според Вашингтон, с военната промишленост на Китайската народна република. В списъка са били добавени още девет компании, включително и Xiaomi.

Корпорацията е основана в април 2010 година и в момента е сред четирите най-големи производители на смартфони в света. През 2018 година компанията направи първично публично предлагане на свои акции на борсата в Хонконг. За последната една година цената им беше нараснала със 180 процента. В края на декември миналата година пазарната капитализация на Xiaomi за първи пък премина границата от 100 млрд. долара. 

 

Милиардерът Леи Джун,

съосновател на компанията, заемащ позицията CEO, често е наричан китайският Стив Джобс. Той притежава над 30% от акциите на Xiaomi Tech.

За да намали операционните разходи, компанията рекламира своята продукция чрез микроблогове, в социалните мрежи и на срещи с възторжени единомишленици.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във