Банкеръ Daily

Пари и пазари

Акциите на Toshiba намаляват след продажбата на бизнеса с втечнен природен газ

Акциите на Toshiba Corp се понижиха до двумесечно дъно днес, след като споразумението за продажба на нейния бизнес за втечнен природен газ в САЩ пропадна, съобщава Reuters. Японската компания обяви късно в четвъртък, че китайското дружество ENN Ecological Holdings Co е прекратило споразумението за поемане на бизнеса с втечнен природен газ (LNG) поради невъзможност да получи одобрение от акционерите и американските власти, които следят чуждестранните инвестиции.

Акциите на Toshiba се понижиха с 5,4% преди закриването с 2,7%, което е най-големият спад от 12 февруари. Сега Toshiba трябва да потърси нов купувач за бизнеса, който според него може да доведе до загуби от 1 трилион йени (9 милиарда долара).

Спот цените на втечнен природен газ се търгуват на около половината от нивото, на което са били, когато Toshiba се съгласи да плати на ENN повече от 800 милиона долара, за да поеме операциите си в САЩ. Невъзможността да се намери купувач би могла да провали възстановяването на Toshiba от последствията от фалита на американския атомна електроцентрала Westinghouse, твърдят анализатори.

Toshiba изненада пазара през 2013 г., когато реши да влезе в бизнеса с втечнен природен газ. Планът на компанията целеше да започне да доставя количества газ за потенциалните азиатски купувачи на нейните турбини, използвани в комбинираните газови електроцентрали. Компанията се ангажира да вземе 2,2 милиона тона втечнен природен газ годишно от завода за износ на фрипорт в Тексас, чието изграждане е почти завършено. Споразумението изисква Toshiba да заплати такса за обработка на LNG, независимо от това дали приема горивото.

Компанията се опитва да продаде бизнеса си поне от 2015 година. „Toshiba има около една година, за да намери нов купувач или да се сблъска с перспективата да плати за капацитет, който не използва,” каза Никълъс Браун, директор на Gas and LNG в консултантската компания Wood Mackenzie в Сингапур. "Намирането на купувач в този срок може да бъде доста трудно", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във