Банкеръ Daily

Пари и пазари

Акциите на "ЛУКОЙЛ" скочиха с 5% на Московската фондова борса

Акциите на "ЛУКОЙЛ" отбелязаха ръст вчера с 5% на Московската фондова борса, след като компанията съобщи за плановете си за намаляване на акционерния капитал чрез изплащане на акции, придобити в рамките на  обратно изкупуване.

Акция на "ЛУКОЙЛ" се търгуваше средно на цена 5250 рубли ( ръст от 5%) при обем на търговия над 5 млрд. рубли.

Бордът на директорите на "ЛУКОЙЛ" реши да свика годишното събрание на акционерите на дружеството на 20 юни в Москва.

Дневният ред на събранието включва девет точки, включително клауза за намаляване на уставния капитал на "ЛУКОЙЛ" чрез придобиване на част от акциите, с цел намаляване на общия им брой. Това ще стане чрез обратно изкупуване на акции, придобити от Lukoil Securities Limited (100%  собственост на "ЛУКОЙЛ") по програмата за обратно изкупуване на акции, обявена на 30 август 2018 година.

Акционерите на "ЛУКОЙЛ" ще обсъдят на срещата въпроса за намаляване на уставния капитал до 715 млн. акции чрез обратно изкупуване на 35 млн. акции чрез публична оферта. "Придобиването на обикновени акции на дружеството ще бъде направено като част от публична оферта на цена от 5 450 рубли на брой. Броят на книжата, които ще бъдат изкупени е 35 милиона. Придобиването на тези акции и тяхното обратно изкупуване ще намали уставния капитал на ПАО "Лукойл" на 715 милиона обикновени акции", се казва в съобщение на компанията.

Ако общият брой на обявените за продажба акции надхвърли 35 милиона, книжата ще бъдат закупени от акционерите пропорционално на направените заявки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във