Банкеръ Daily

Пари и пазари

Акциите на "Дойче банк" рязко нагоре, след като фондът "Капитал Груп" придоби 3,1% от банката

Немският кредитор "Дойче банк" разкри, че базираният в Лос Анджелис фондов мениджър "Капитал Груп" е придобил 3,1% дял от банката. Това изстреля рязко нагоре акциите на най-голямата банка в Германия на фона на големите загуби и скандали, които принудиха трезора да се заеме с едно от най-големите си преструктурирания след края на световната финансова криза.

Ценните книжа на "Дойче банк" нараснаха с 9,4% до най-високото ниво от 15 месеца насам, отбелязвайки и най-големия си скок в рамките на деня за почти четири години. "Щастливи сме за всички наши акционери, особено за тези, които имат успеха и доверието на "Капитал Груп", се казва в официално съобщение на водещата кредитна институция.

По този начин инвестиционният гигант, управляващ 1,8 трлн. долара, се превръща в един от най-големите акционери в "Дойче банк", но след кралското семейство на Катар, което продължава да бъде водещ акционер в германската банка с дял от 6,1%. Други имена сред акционерите са това на най-големия в света инвестиционен фонд "Блек рок", притежаващ дял от 4,5 на сто и фонда "Хъдсън капитал" с дял от 3,14%.

Според съобщения от преди няколко години, "Капитал Груп" е притежавал дял от "Дойче банк", но след това го е продал. Източници отбелязват, че големият фондов мениджър е взел решение в края на миналата година отново да влезе като акционер в немската банка.

Към момента от "Капитал Груп" са отказали коментар за направената инвестиция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във