Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Акциите на борсата на плюс на инат

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

 

Изминалата седмица  протече сравнително спокойно за инвеститорите в почти всички класове активи. По-голямата част от суровините, начело с петрола, се разменяха в относително тесни граници, като "черното злато" в американската му лека разновидност отново тества нивото от 60 щ. долара за барел. Американските борсови индекси се консолидираха на равнищата непосредствено под своите исторически рекордни стойности, постигнати през октомври 2018-а. Книжата на европейските банки получиха силен положителен тласък от публикация в Ройтерс, че Европейската централна банка (ЕЦБ) обмисля възможности за намаляване на цената, която банките заплащат, за да държат своите "свръхрезерви" в нея. В момента тя е 0.40%, като се очаква да бъдат въведени изключения, които да намалят реалните загуби на търговските банки. Вероятно ЕЦБ ще запази ниските равнища на лихвите  за по-дълъг период, отколкото доскоро се предполагаше. Отново силни сътресения през седмицата имаше на турските финансови пазари. Опитите на южната ни съседка да стабилизира курса на лирата и да "премахне спекулантите, които създават нестабилност" доведоха до солидни и резки движения и на  дълговите пазари,  и на местният фондов пазар.

У нас търговията на "БФБ-София" продължи да тече  спокойно  въпреки политическите вълнения. Най-старият и представителен, а наскоро и "модернизиран" борсов индекс SOFIX  гравитираше непосредствено около равнището от 580 пункта. По-голямата част от "сините чипове" се движеха през седмицата на негативна територия, а  "Сирма груп холдинг" и "Доверие Обединен холдинг" бяха едни от най-губещите  дружества. Технологичната компания "загуби борбата" за равнището от 0.80 лв. за дял и книжата й се спуснаха с над 3% надолу до около 0.78 лв. за дял, при това със солиден за позицията изтъргуван обем.  "Доверие Обединен холдинг" пък заличи над 6% от капитализацията си и книжата му "се спуснаха" до 2.53 лв. за един брой. Търговията с акциите на бившия приватизационен фонд е в силно негативен тренд, откакто преди седмица дружеството съобщи, че чрез свое дъщерно дружество е спечелило публичния търг за покупката на 63.8865% от капитала на втората по големина банка в Молдова - Moldindconbank S.A., за сумата от около 77 млн. лева.  

Не бяха изминали и десет дни, откакто "Еврохолд България" съобщи на инвеститорите, че планира да увеличи капитала си с около 80 млн. лв. до близо 277 млн. лв. чрез емитирането на привилегировани акции, и по медиите започнаха спекулации, че холдингът е проявил интерес към покупката на активите на чешката фирма ЧЕЗ в България. С нарочно съобщение до обществеността компанията отхвърли  тези твърдения и ги определи като   спекулации. Но борсовата история помни много случаи, в които новини, първоначално "преоблечени" като слухове  и спекулации, след време се превръщат във факти. При всички положения на борсата цареше оптимизъм по отношение на книжата на "Еврохолд България", които поскъпнаха с около 6% до 1.85 лв. за дял. "Благи вести" през седмицата получихме и от "Монбат". Консолидираните нетни приходи от продажби на групата през февруари са в размер на 28.668 млн. лв., което представлява повишение от крупните 64.30% на годишна база. И ако току-що цитираният ръст ви се струва невероятен, то имайте предвид, че реализираната консолидирана брутна печалба на дружествата от икономическата група на "Монбат" през същия месец е 1.899 млн. лв., което представлява увеличение с бомбастичните 840.10%, в сравнение с година по-рано. Въпреки всичко инвеститорите реагираха хладнокръвно на новините от вече бившият член на SOFIX и акциите на монтанския  производител на батерии продължиха да се разменят спокойно на равнищата около 7 лв. за дял.

Търговията с книжата на новопровъзгласения "син чип" "Градус" беше умерено негативна. Акциите на производителят на птичи продукти бяха под натиск и "се спуснаха" до около 1.76 лв. за дял при относително високи обеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във