Банкеръ Daily

Пари и пазари

Акциите на бившия фонд "Доверие" скачат с 266% за година

В на пръв поглед лошата 2019 година имаше няколко компании, които не просто зарадваха акционерите си с ръст от 15-20%, а направо се изстреляха към ръстове по-големи от 50% за годината. Четирите най-открояващи се примера са "Доверие Обединен Холдинг" АД, "София Комерс Заложни Къщи" АД, "Алтерко" АД и "Трейс Груп Холд" АД. Това се съобщава в позицията на Велизар Фурлански, брокер на ценни книжа, публикувана на уебсайта на инвестиционния посредник "Юг Маркет" АД.

Започвайки отзад напред "Трейс Груп Холд" АД е може би най-популярната компания. Холдингът, известен с изграждането на пътища, жп линии и строителни дейности поскъпна с над 40% за 2019-та, като още в първите 10 дни на новата година доведе този ръст до над 56%. Това обаче се случи след като през 2018-та година акциите на дружеството паднаха с над 35%. През миналата година "Трейс" пропусна да зарадва инвеститорите с дивидент, но пък значително подобри финансовите си резултати. В самия край на годината дружеството стартира и обратно изкупуване на акции, което даде допълнителен тласък на цената, коментира Фурлански.

Компанията "Алтерко" АД е сравнително по-млада за капиталовия пазар, но след продажба на един от основните си бизнеси и разпределянето на дивидент изглежда влезе в полезрението на доста по-широк кръг от инвеститори и цената на акциите от 2,10 лв. в края на 2018 стигна до 3,86 лв. в края на 2019. Според експерта, интересното е, че при нея, точно както при Трейс, само за първите 10 дни цената е стигнала до 4,16 лв. за акция. В края на годината дружеството обяви, че предстои увеличение на капитала, което да набави свежи средства за бъдещото развитие на компанията.

Що се отнася до "София Комерс Заложни Къщи" АД - тя, според експерта, е най-голямата верига заложни къщи в България, а и най-дивидентната компания на родната ни борса. "След като около 2 години явно стоеше встрани от погледите на инвеститорите, поредица от чудесни корпоративни практики, сред които постоянно увеличаване на дивидента, стартиране на изплащане на дивидента два пъти в годината и обратно изкупуване на собствени акции, придружено с обезсилване, направиха така, че компанията да донесе над 100% доходност за акционерите си", съобщава още Велизар Фурлански.

Последната, но на първо място по доходност е компанията, чиято история стартира още от масовата приватизация. Това е бившият приватизационен фонд "Доверие", който днес се казва "Доверие Обединен Холдинг" АД. Според Фурлански всеки участвал с една бонова книжка в този фонд през 1996 година, сега притежава по 50 акции от дружеството. "В началото на 2019-а тези 50 акции най-вероятно не са представлявали интерес за участниците в приватизацията, защото една акция се търгуваше на цени от 1,50 лв. В края на сесията обаче, в петък миналата седмица, акциите затвориха на 5,50 лв. за брой. Разбира се, основният катализатор за това е придобиването на молдовска банка, която се очаква да бъде консолидирана в отчетите на "Доверие" през февруари. Именно от тази консолидация, а и от евентуални дивиденти, които биха могли да започнат да влизат от банката в "Доверие" ще се определя и цената на холдинга през 2020 година", подчерта експертът.

В обобщение, Велизар Фурлански посочва, че изминалата 2019-а година не е била много добра за българския капиталов пазар. "Основният ни бенчмарк SOFIX падна с около 2%, което може и да не звучи толкова драматично, но на фона на 20% ръст на почти всички останали европейски индекси със сигурност не е страхотно представяне. Ликвидността на родния ни пазар беше рекордно ниска, с най-малък брой сделки за последните 10 години. Годината премина без да видим нито едно първично публично предлагане (през 2018-та имаше само едно, но на голяма и много популярна компания – "Градус" АД) и сякаш така и не се предприеха някакви по-съществени действия за развитието на капиталовия пазар", заключва Фурлански.

Facebook logo
Бъдете с нас и във