Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Акциите изпращат сигнали за растеж

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

 

През изминалата седмица инвеститорите по света  за пореден път бяха поставени в ситуация да прекалкулират рисковите премии в резултат на "чисто  нови", двустранни търговски санкции, наложени взаимно между първата и втората икономически сили в света - САЩ и Китай. Напрежението между двамата глобални лидери  през последните месеци постоянно ескалира, но това в предходните "епизоди" рефлектираше негативно върху цените на суровините, а позитивно върху американският долар и съответно на държавния  дълг. През изминалата седмица обаче  пазарната реакция в резултат на новините се обърна на 180 градуса и това на този етап подсказва, че има  промяна в инвеститорските нагласи, както и за възможна корекция в средносрочните трендове. Според част от пазарните анализатори, възможна причина за разпродажбите на американски държавен дълг през седмицата е ответна реакция от страна на Китай, който е най-големият държател на такива книжа в момента. На този етап турбуленциите на дълговия пазар не успяха да се отразят значително върху  основните борсови индекси, които получиха известна подкрепа от цените на суровините, в частност на петрола, и продължиха да "гравитират" около постигнатите до момента исторически рекордно високи нива.

У нас инвеститорите запазиха характерното за тях хладнокръвие, поне що се отнася до "БФБ-София", и въпреки поредните "рокади" в конфигурацията на дружествата, използвани за изчисление на SOFIX, сериозни отклонения в стойностите на индексите липсваха. Както се разбра преди седмица, считано от 25 септември, дружествата "М+С Хидравлик" и "Елана Агрокредит" влизат в състава на най-стария и представителен български борсов индекс на мястото на напускащите топ списъка със "сини чипове" - "Доверие Обединен холдинг" и "Индустриален холдинг България". В резултат книжата на "Доверие ОХ" продължиха да губят позиции и приключиха седмицата с малко над 2% надолу до около 1.53 лв. за дял. Другият бивш приватизационен фонд - "Индустриален холдинг България", успя да задържи позиции около нивата от 0.93 лв. за дял при умерена търговия. Влизането на "М+С Хидравлик" в състава на SOFIX се отрази позитивно на основния му собственик - "Стара планина холд". Акциите на бившия Централен приватизационен фонд успяха със завидна лекота да пробият възходящо нивото от 7 лв. за дял и да се установят с около 6% нагоре - 9 до 7.10 лв. за брой.

Седмицата премина негативно за основните и по-ликвидни представители на банковият сектор на "БФБ-София". Книжата на Централна кооперативна банка (ЦКБ) поевтиняха с около 3.5% до 1.70 лв. за дял. Същевременно по-големият й конкурент - Първа инвестиционна банка (ПИБ), заличи около 1.5 % от капитализацията си до 3.86 лв. за дял.

С около 1% намаля капитализацията на "Адванс Терафонд" АДСИЦ, след като дружеството със специална инвестиционна цел традиционно публикува в началото на седмицата месечен отчет за дейността си през август.  От справката става ясно, че фондът е придобил нови 900 дка земеделска земя за месеца на средна цена от 980 лв. на декар, като същевременно липсват каквито и да било продажби.

Позитивен прецедент създаде "Софарма". В края на предишната седмица фармацевтичният концерн взе решение за изплащането на първия в историята си шестмесечен дивидент, който е в брутен размер от 0.05 лв. за един дял. Очевидно очакванията на акционерите не бяха надхвърлени, защото книжата на "Софарма" загубиха около процент от стойността си до 4.10 лв. за брой. Надолу с около 1.5% се движеха през седмицата и акциите на дъщерният търговец на медикаменти на едро - "Софарма трейдинг". Книжата на компанията се разменяха твърдо по 7 лв. за акция.

С минимални отклонения и ниска ликвидност премина търговията и при най-новия "син чип" на БФБ - "Градус". Компанията за производство на пилешко месо намали капитализацията си незначително до 1.77 лв. за дял, като наблюдавахме по-скоро консолидация на постигнатите нива при умерен до нисък изтъргуван обем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във