Банкеръ Weekly

Пари и пазари

АКБ КОРПОРАЦИЯ ОТНОВО ПОПАДНА В БОРСОВИЯ ФОКУС

Добре че на фондовата борса от време на време стават интересни сделки, та да има за какво да си приказват брокерите. Хитът през тази седмица бе блоковото прехвърляне на повече от 35% от капитала на русенското предприятие Бимас. Единичната цена на сделката бе 23.87 лв. за бройка, което е 238.7 пъти повече в сравнение с цената, постигната на 25 януари, когато за последно се разменяха книжа на дружеството. Продавач на пакета от 31.5% от акциите на Бимас в края на януари бе скандалноизвестната група АКБ Корпорация. Тогава по-голямата част от книжата закупи фирмата Къмпъни Билд Комерс. Нейният адрес е идентичен с този на корпорацията - столичната улица Фр. Ж. Кюри 20. Така че може да се предположи, че на 25 януари е осъществена сделка между свързани лица.
Сега най-вероятно Къмпъни Билд Комерс е продала акциите си с баснословната не само за българския капиталов пазар печалба от над 1.5 млн. лв., или 23 770%, и то само за два месеца и нещо. Интересно е обаче кой е продавачът, платил толкова много пари за 35% от едно на практика фалирало предприятие. Нищо чудно да се повтори ситуацията с Ваканционно селище Русалка. Миналата есен АКБ Корпорация продаде 28% от капитала на северния черноморски курорт на пенсионното дружество ПОФ Гаранция при цена на една акция 69 лева. По този начин осигурителната компания плати 1.7 млн. лв. за книжа, които не струват почти нищо (за хората на пазара тежкото финансово състояние на ваканционното селище не е тайна). Така парите на лицата, плащали пенсионни вноски в това дружество, потънаха в сметките на корпорацията.
Нищо чудно и при сегашния случай с Бимас схемата да е подобна. Само че този път от високата цена няма да се облагодетелства АКБ Корпорация, а никому неизвестната Къмпъни Билд Комерс. А не е изключено парите да са излезли от джоба на самата корпорация или пък отново на пенсионния фонд.
Другата коментирана транзакция бе сделката от понеделник, когато Корпоративна банка стана собственик на 3 177 472 книги от капитала на Централна кооперативна банка. Досега този пакет бе притежание на ЛВК Гъмза. Интересно е, че цената на прехвърлянето бе 0.60 лв. за бройка. Това е доста повече в сравнение с онези 0.39 лв., по които акциите на фонд Земеделие станаха собственост на финансовото министерство.
Противно на очакванията на мнозинството брокери, акциите на ЛУКойл Нефтохим не само не загубиха от стойността си, но дори и поскъпнаха леко. В четвъртък на обяд книжата на бургаската рафинерия се търсят по 7.21 лв., което предполага, че другата седмица ще станем свидетели на нов скок по тази позиция. Още повече че дружеството отчете отлични финансови резултати за 2000 година.
Рязко се отлепиха от дъното и книжата на курорта Слънчев бряг. Дълго време липсата на търсене задържаше котировките на дружеството около 3 лева. Сега обаче цените достигнаха 3.50 лв. и вероятно ще растат още. Разликата от половин лев е всъщност дивидентът на акция от курорта, който ще бъде гласуван на общото му събрание. През тази година предстои продажбата на хотелите, собственост на Слънчев бряг АД, като обособени обекти. Парите от тези сделки ще влязат в касата на дружеството и част от тях ще бъдат раздадени като дивидент догодина.
Поскъпнаха и акциите на Златни пясъци. Очевидно инвеститорите очакват предстоящият туристически сезон да бъде поне толкова добър, колкото миналогодишният. Затова и книжата поскъпват повече в сравнение с тези на останалите активно търгувани компании.
Рязко поевтиняха обаче акциите на врачанския торов комбинат Химко. Оборотът по тази позиция е едва 120 лв., така че постигнатите котировки не могат да дадат ясна представа за бъдещето на тези книжа. Все пак почти всички брокери са на мнение, че пътят и през следващата седмица ще бъде само надолу. Въпреки приватизацията, осъществена през 1999 г., Химко продължава да трупа загуби.
Съвсем малка част от стойността си загубиха акциите на курорта Албена. За първи път от няколко седмици насам те се търгуваха под 6.70 лева. Маржът по позицията е толкова тесен, че едва ли могат да се очакват някакви изненади поне до общото събрание на комплекса. А там със сигурност дивиденти няма да бъдат гласувани.
Аналогично е и положението с книжата на Албена инвест холдинг. И там цените се колебаят в рамките на няколко стотинки. През седмицата обаче тук тенденцията бе към леко поскъпване. Реализираната от бившия приватизационен фонд печалба за миналата година е 1.179 млн. лв., или 0.21 лв. за акция. Перла в короната на Албена инвест холдинг са книжата му в Албена и в Шератон София Балкан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във