Банкеръ Daily

Пари и пазари

Airbnb се готви за борсов дебют

Американската Airbnb, която управлява едноименната услуга за краткосрочно отдаване на жилища под наем, се надява да привлече 1 милиард долара от първичното публично предлагане (IPO). Това става ясно от документ, публикуван на сайта на американската Комисия по ценните книжа и борсите, предадоха световните агенции.

Компанията уточнява, че планът й е предварителен и подлежи на промяна. Засега Airbnb възнамерява да пусне на борсата акции от клас А на цена от 0,0001 долар. Първичният пакет се оценява общо на 1 милиард долара.

Airbnb едновременно публикува и финансовия си отчет. Той сочи забавяне при основната й дейност заради коронавирусната пандемия въпреки подготовката за един от най-очакваните дебюти на фондовия пазар през последните години, отбелязва Ройтерс.

Приходите за тримесечието до 30 септември са намалели с 18 процента на годишна база до 1.34 милиарда долара. Приходите от мерки по намаляване на ненужните разходи възлизат на едва 219 милиона долара.

За първите девет месеца на годината Airbnb е на чиста загуба от 697 милиона долара спрямо загуба от 323 милиона долара година по-рано по същото време. Приходите за деветмесечието са намалели от 3.7 милиарда на 2.52 милиарда долара.

Листването на платформата Nasdaq на Нюйоркската фондова борса се очаква през декември. С него ще приключи една успешна година за IPO в момент, когато компаниите се възползват от скока на фондовия пазар през второто полугодие, подхранван от парични и фискални стимули в опит да бъдат смекчени последиците от пандемията.

Организацията на IPO-то на Airbnb е възложена на американските банки Goldman Sachs и Morgan Stanley, пише "Уолстрийт джърнъл".

Facebook logo
Бъдете с нас и във