Банкеръ Daily

Пари и пазари

Air France ще съкрати над 400 работни места

Air France съобщи, че планира да съкрати до 465 работни места. Това се посочва в изявление на ръководството на авиокомпанията. Съкращенията ще се извършват по метода на доброволното напускане на работниците от техните длъжности и ще засегнат само сектора на наземните услуги на Air France. "Програмата за съкращения на работни места ще се проведе в продължение на повече от година", се съобщава в изявлението.

Дирекцията на наземните услуги гарантира, че няма да има уволнения от нейна страна, а освобождаването на служителите ще бъде доброволно. Същевременно се посочва, че планът за управление на тези действия ще бъде координиран със синдикатите и представителите на работната сила. Декларацията на дирекцията е направена в деня на заседанието на социално-икономическата комисия на предприятието, която се състои от представители на администрацията и персонала на дружеството.

Air France обвини засилващата се конкуренция от високоскоростните железопътни линии и нискотарифните авиокомпании, за необходимостта от тези съкращения и заяви, че ще намали скоростта на операциите си за превози на къси разстояния. По маршрутите, където високоскоростните влакове свързват Париж с провинциите за по-малко от два часа, авиопревозвачът е загубил 90% от пазарния си дял. Компанията обяви също и планове за намаляване на капацитета на вътрешните си мрежи с 15% до 2021 година. 

Вътрешният бизнес на Air France отчете загуба от 189 млн. евро през 2018 г. и натрупа загуби от 717 млн. евро от 2013 г. насам.

Facebook logo
Бъдете с нас и във