Банкеръ Daily

Пари и пазари

Агроминистерството предлага създаване на взаимоспомагателен доброволен компенсационен фонд

Когато земеделец реши да участва в този фонд със съответен обем площи, ще получава компенсация за загуби от градушки

Министерството на земеделието, храните и горите предлага създаване на взаимоспомагателен компенсационен фонд за обезщетения от климатичните изменения, като той ще деяства на изцяло доброволен принцип. Това съобщават от пресцентъра на ведомството, цитирайки изказване на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на Осмата национална среща на земеделските производители в България.

Фондът ще бъде акредитиран към разплащателна агенция, а държавните помощи, които в момента са за застраховане и обезщетения, ще функционират през него.

По думите на министър Танева  моделът за създаването на новия фонд ще е взаимстван от Аржентина. Тя се е запознала с този модел по време на посещение, заедно с делегация, включваща земеделски производители, в тази южноамериканска страна. Министърът обясни, че когато земеделец реши да участва в този фонд със съответен обем площи, ще получава компенсация за загуби от градушки от Програмата за развитие на селските райони. Това ще бъде възможно чрез мярката за управление на риска . "Надяваме се до края на 2020 г. да структурираме този фонд и той да може да започне работа от следващата година", категорична е Танева.

Земеделският министър разясни още, че независимо от липсата на консенсус за функционирането на подобна система у нас, Изпълнителна агенция за борба с градушките е доизградила, национална противоградова защита. Според нея, страната ни е готова за финансирането на защитата чрез самолетен сбособ, като в момента се приключва с техническата документация около последния радар в Северна България.

В страни като Унгария такъв фонд е създаден преди повече от десет години. Той е започва на доброволен принцип само за защита от градушката, но вече работи и за защита от загуби от сушата, допълни министър Танева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във