Банкеръ Daily

Пари и пазари

Афганистански централен банкер поиска размразяване на част от авоарите

Високопоставен член на борда на централната банка на Афганистан - "Да Афганистан банк" (ДАБ) - настоява пред американското финансово министерство и пред Международния валутен фонд да предприемат стъпки за предоставяне на ограничен достъп на талибаните до валутните резерви на страната, за да се предотврати икономическа катастрофа. 

Талибаните си върнаха държавата с учудваща скорост, но едва ли ще успеят да "докопат" активите за грубо 10 млрд. щ. долара на ДАБ, повечето от които са извън страната. Администрацията на американския президент Джо Байдън вече обяви, че милициите няма да могат да ползват каквито и да било банкови авоари на афганистанското правителство в САЩ, а МВФ блокира достъпа до резервите на страната.

В тази връзка Шах Мехраби - професор по икономика в колежа "Монтгомери" в Мериленд и член на борда на ДАБ от 2002-а, коментира в телефонно интервю за агенция "Ройтерс" на 1 септември, че Афганистан е изправен пред "неизбежна икономическа и хуманитарна криза", ако международните му резерви останат замразени. Мехраби подчертава, че не защитава талибаните, а действа в качеството си на член на банковия борд. Той планира среща с американски законодатели през седмицата и се надява на скорошни разговори и с финансовото ведомство на САЩ. Мотивът на Мехраби е, че без достъп до парите икономиката на Афганистан ще спре развитието си, което ще навреди директно на афганистанците и ще тласне семействата им в още по-дълбока нищета.

Мехраби предлага на Вашингтон да позволи на новото правителство в Кабул достъп до ограничено количество пари всеки месец, в началото от порядъка на 100-125 милиона, чието изразходване да се наблюдава от независим одитор. Ако той бъде отказан, инфлацията ще продължи да се качва, народът няма да може да си позволи жизненоважни стоки и услуги, а централната банка ще загуби основните си инструменти за провеждане на паричната си политика, посочва икономистът.

Талибаните могат да оцелеят чрез погранични мита, увеличение на производството на опиум или чрез продажба на превзетото американско оръжие, но обикновеният гражданин ще страда и ще зависи изцяло от международната помощ, ако страната не може да ползва валутните си резерви, казва още Мехраби.

След продължилата почти 20 години американска интервенция в Афганистан, икономиката е силно доларизирана и е зависима от внос, който може да се плати с чуждестранна валута, пояснява икономистът. Без задграничните си резерви ДАБ ще бъде обезличена след като се оформи като аполитична, технократска институция, която засега има  позволение да продължи работата си и при талибаните, пояснява Мехраби. 

Аджмал Ахмади, който управляваше централната банка до завземането на Кабул, твърди, че активи на ДАБ за близо 7 млрд. щ. долара под формата на комбинация от кеш, злато, облигации и други инвестиции се намират във Федералния резерв. По-голяма част от останалите средства са в други международни сметки и в Банката за международни разплащания, а не в трезора на ДАБ. Едва 0.2% от всичките банкови авоари са достъпни за талибаните. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във