Банкеръ Daily

Пари и пазари

Афганистан влезе в списъка на политическите пазарни рискове

Хаосът в Афганистан принуди инвеститорите да включат страната в списъка от глобалните политически рискове, които трябва да следят зорко. 

 

Пазарните стратези вече оформят дългосрочните  сценарии от светкавично наложения от талибаните контрол върху страната след безславното изтегляне на американците и НАТО. Един от тях е вероятността Афганистан да се превърне в средище за международни терористични атаки на най-различни групи.  

Бързото напредване на милициите във вакуума, останал след напускането на чуждестранните военни сили, подлага на натиск и президента Джо Байдън, който само преди месец даваше малък шанс на талибаните да овладеят страната. 

Тревогата за създалата се обстановка в американския Конгрес расте и Байдън вече се натъква на пречки от някои законодатели за икономическия му дневен ред в размер на над 4 трлн. долара.

Резултатът от поредното разбъркване на световния ред е поскъпване на зелените пари, които така и не успяха да преминат над 1.18 долара за едно евро, но пък засега не могат да пробият мощното ниво на съпротива от 1.17 долара за евро. 

Политически и икономически анализатори коментират поредната нестабилност на планетата.

Главният изпълнителен директор на регистрираната в САЩ компания за инвестицонни консултации Gavekal Capital - Луи-Венсан Гейв - 

сравнява положението със Суецката криза през 1956-а

обусловила залеза на Великобритания като световна сила. В специална бележка той предупреждава клиентите на компанията за дългосрочни усложнения.

Гейв посочва, че ако дните на едноличните суперсили в световен план са приключили, то падането на Кабул ще се отрази негативно върху американския долар и американския пазар на държавен дълг. Това се отнася и за държавите, приютени под щатския чадър за сигурност. И ще има положителен ефект за китайския юан и за пазара на облигации в китайска валута, защото Китай е новата сила в Азия. 

Гейв е оптимист и за рублата и за руския пазар на държавен дълг, за суровия петрол поради вероятното засилване на противоречията в Близкия изток, както и за златото - безспорния универсален спасителен актив във времена на геостратегически конфликти.    

Според Шейн Оливър - шеф на инвестиционните стратегия и главен икономист на интернационалния мениджър на инвестиции AMP Capital - 

събитията "вероятно ще компрометират президента Байдън"

но пък "предшественикът му Тръмп вървеше по същия път". Което увеличава натиска върху сегашния стопанин на Белия дом да се пребори с колкото е възможно по-голяма част от разходната му програма да стане закон, за да премахне акцента от Афганистан. А това по-скоро би имало положителен ефект върху зелените пари.

За Себастиен Гейли - старши макростратег на "Нордеа инвестмънт фъндс" - същественият въпрос в афганистанския казус е лошото му изпълнение и какво разкрива то за погрешния процес на вземане на решения в Белия дом. Същевременно, допълва Гейл, "демократите ще останат обединени около президента, така че фалът да не е въпрос на вътрешната политика".

Връзките на Афганистан със световните пазари 

са сравнително оскъдни и опасността по-скоро идва от опцията регионът да се превърне в арена на тероризма, посочва Иля Спивак - шеф на азиатските операции на водещия новинарски портал за финансовите пазари. Той добавя, че инвеститорите по-скоро няма да искат да търгуват особено активно в тази област. 

Джефри Хейли - старши пазарен анализатор на компанията за покупко-продажба и брокерски услуги на ценни книжа Oanda Asia Pacific - смята, че ограниченото присъствие на интернационални компании в Афганистан ще ограничи влиянието на събитията в страната върху пазарите. Хейли изрази сериозни съмнения, че която и да било едра фирма ще развива сериозна дейност там. 

Талибаните трябва да се готвят за капиталов контролТе няма да имат достъп до международните резерви на страната след като 

Вашингтон замрази активите на централната банка "Да Афганистан банк" 

(Da Afghanistan Bank), посочва в поредица съобщения в "Туитър" на 18 август Аджмал Ахмади - временен управител на институцията, който избяга след падането на Кабул. Той предупреждава за задаващ се кешов недостиг, който ще наложи въвеждането на капиталов контрол, ограничаващ достъпа до американски долари. 

"Да Афганистан банк" е въвела режим на плаващ валутен курс за местната валута, който да се определя от пазарните сили.

По информация на агенция "Блумбърг" паричната единица на Афганистан - афган - е паднала до рекордно ниска стойност след като бойци на талибаните са поели контрола върху столицата, а председателят на централната банка е напуснал страната. 

"Да Афганистан банк" е успявала да стабилизира валутните колебания до миналия четвъртък (12 август), пояснява в "Туитър" нейният гуверньор. Ден по-късно, на 13 август, станало ясно, че няма да има повече доларови пратки и централните банкери били принудени да предоставят по-малко валута на пазарите, което засилило паниката. 

Афганът е паднал от стабилните 81 до почти 100 и след това до 86 за един долар, съобщил гуверньорът Ахмади и допълнил, че на 14 август е провел съвещания, за да убеди банките и паричните дилъри да се успокоят, след което е избягал. На 17 август афганът се е разменял срещу 83.5013 за един щ. долар, по данни на "Блумбърг". 

Засега валутните дилъри се интересуват по-скоро от бъдещата политика на Федералния резерв и от момента, в който щатските централни банкери ще започнат да ограничават покупките на държавен и агентски дълг по програмата в подкрепа на националното стопанство. Допълнителен паричен приток идва от инвеститорите, бягащи от риска. 

Сериозно влияние оказва и разпространението на вариант "делта" на COVID-19, който заплашва с нови стопански рестрикции въпреки ускорения процес на имунизация в световен план. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във