Банкеръ Daily

Пари и пазари

Афганистан отвори леко валутното кранче

На 16 ноември Централната банка на Афганистан пусна за продажба 10 млн. щ. долара, за да подкрепи националната валута, която пропадна до рекордно ниски стойности Това е първата подобна акция на новия режим на управление на талибаните. 

В официално изявление Централната банка "Да Афганистан банк" посочи, че в наддаването за американските пари могат да участват лицензирани банки и валутни търговци, без да дава подробности кога се очакват резултатите от аукциона. Той се случва в условията на огромен натиск върху банковата система на Афганистан, която е подложена на сериозни ограничения след изтеглянето на американските военни части. 

Вашингтон е замразил афганистански активи за около 9 млрд. щ. долара, които са извън страната. Причина са сериозни опасения, че новият режим ще продължи да поддържа връзките си с терористите, ще нарушава човешките права, както и заради пропуска му да състави устойчиво правителство.

По данни на агенция "Блумбърг", афганистанската валута е загубила 2.7% от пазарната си оценка в началото на седмицата и е паднала до рекордно ниските 93.89 афгана за един щ. долар. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във