Банкеръ Weekly

Пари и пазари

АФЕРАТА БАРТИРОМО РАЗЛЮЛЯ ПАЗАРИТЕ

Коментарите на управителя на Федералния резерв Бен Бернанке в края на миналия месец слисаха търговците и раздвижиха пазарите още в началото на седмицата. Валутните дилъри пък ги кръстиха аферата Бартиромо на името на журналистката от Си Ен Би Си Мариа Бартиромо, която разговаря с банкера на 29 април по време на обяд с кореспонденти в Белия дом. Бернанке споделил пред Бартиромо, че намира за обезпокоителен факта, че хората го мислят за мекушав и че централната банка просто се опитва да работи гъвкаво, давайки възможност на икономическите данни да диктуват бъдещите лихвени промени. Очевидно банкерът визира пазарните оценки на отчета му пред Конгреса в средата на миналата седмица, когато той загатна, че се вижда краят на възходящия лихвен цикъл в САЩ. В отговор цените на облигациите и на акциите скочиха, а щатският долар се упъти трайно на юг. На 1 май обаче Бартиморо заяви от телевизионния екран, че Бернанке й казал, че пазарите не са го разбрали. Което автоматично свали цените на акциите и качи доходността на облигациите до недостиган от четири години максимум.
Забележките се появиха в твърде чувствителен момент - когато Бернанке се опитва да гради свой собствен лидерски стил, а финансовите пазари се мъчат да отгатнат точно в кой момент Федералният резерв ще направи почивка в поредицата от лихвени повишения. Но най-поразителен е фактът, че това свободно журналистическо тълкуване на думите на банковия шеф оказа толкова силно влияние върху цените, показвайки колко внимателно се следи доходността на деноминираните в различни валути активи.
Извън пазарните клюки и интерпретации публикуваните през седмицата фундаментални показатели за щатското стопанство бяха доста силни. Производителността на труда през първото тримесечие на годината е нараснала с 3.2% в сравнение със същия период на миналата година, а разходите на работодателите са се увеличили с 2.5 процента. Заплащането за всеки отработен час е скочило с 5.7% годишно - най-рязко от последното тримесечие на 2004-а. Очевидните ограничения, с които се сблъскват фирмените мениджъри при посрещането на растящото търсене с наличната работна сила, принуждават компаниите да наемат повече служители и да повишават възнагражденията. Което заплашва да ускори инфлацията и вероятно ще наложи още повишения на лихвите.
Растежът в сектора на услугите през април е бил по-силен от прогнозите. Индексът, изчисляван от щатския Институт за управление на предлагането, който следи активността в непроизводствения бранш (включително и банки, строители, агенти на недвижими имоти и търговски вериги), се е увеличил от 60.5 точки през март на 63 през миналия месец. Всички стойности над 50 пункта са белег за подем, а индексът на услугите се задържа над тази стойност от март 2003 г. насам.
Цените на лихвените фючърси показват 100% увереност, че Федералният резерв ще качи основната лихва на САЩ на 5% по време на официалното съвещание на паричния си комитет през идната седмица. Шансът да последва нов лихвен ръст до 5.25% през юни е 46 процента.
Управителният съвет на Европейската централна банка реши да остави без промяна - 2.5%, основната лихва на еврозоната. Решението не изненада пазарите, а търговията на лихвени фючърсни контракти показва, че търговците са отчели в цените лихвени увеличения през юни, август и декември, включително и 25% шанс юнският ръст да е с 0.5 процента. На пресконференцията след съвещанието на управителния съвет на ЕЦБ пък банковият шеф Жан-Клод Трише каза недвусмислено, че ще преследва инфлацията много решително, което е сигурен знак за лихвено увеличение през идния месец.
Съдейки по поредицата публикувани през последните седмици икономически данни, стопанският растеж на еврозоната набира скорост. По оценки на икономисти годишната инфлация през април е била 2.4% - доста над 2-процентния препоръчителен таван на ЕЦБ. Индексът на производствените цени се движи около 5.1% годишно заради растящите цени на енергията, които прехвърлят инфлационен натиск в производствената верига. Мощен растеж е отчетен и в паричното предлагане.
Фундаменталните показатели от тази седмица показват, че активността в производствения сектор и в бранша на услугите на Евросъюза през март е достигнала най-високите си нива от септември 2000 г. насам. Дори в Италия - традиционния оставач на общността, се наблюдава подем. А безработицата - ахилесовата пета на еврозоната, е намаляла от 8.2% през февруари на 8.1% през март.
У нас междубанковият пазар през тази седмица беше изключително активен. Среднодневните изтъргувани обеми валута достигнаха 415 млн. евро (811.6 млн. лева). Щатският долар участваше едва с 6% в сделките по покупка и продажба на валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във