Банкеръ Daily

Пари и пазари

Adobe разработва инструмент срещу манипулации с фотошоп

Специалисти от Adobe и Калифорнийския университет в Бъркли разработват базирана на инструменти с изкуствен интелект система, способна да открива с голяма точност манипулациите с изображения на хора, направени с помощта на софтуер от типа на Photoshop. Технологиите за обработка на цифрови изображения са доста напреднали, благодарение на софтуерни продукти като Photoshop. Целта на тази система е да се бори с фалшивите снимки, както и със заместващата реч във видеоклипове, съобщи Technews.

"Доверието в това, което виждаме, става все по-важно в един свят, където редактирането на изображения е станало вездесъщо – фалшивите материали са сериозен и все по-належащ проблем,” коментират от Adobe, създателят на Photoshop, етичните последици от използването на програмата. От Adobe търсят отговорни начини за внедряване на нови технологии, като фокусът им е върху това как изкуственият интелект може да увеличи доверието и достоверността на цифровите медии," отбелязва компанията в блога си.

Проектът MediFor DARPA, спонсориран от Adobe, все още е в начален стадий. Той се състои в обучение на ултра-точна невронна мрежа да разпознава лица, които са претърпели промени в резултат на манипулации. Учените на база написан скрипт на Photoshop, използващ Face Aware Liquify филтър на хиляди случайни снимки от интернет са, са създали обширен набор от образи. Новосъздаденият  метод е много по-съвършен от човешкото око - ако средно хората могат да разкрият манипулациите с изображения, които използват популярния метод Face Aware Liquify, само в 53% от случаите, то алгоритъмът, базиран на инструменти с изкуствен интелект, постига 99% успеваемост, което е изключително добър резултат.

Adobe ще продължи да работи за създаване на нови методи за определяне на манипулации с изображения, видео, звук и документи. Целта на компанията е не само да се дефинират манипулациите, но и да се посочи тяхната същност и, ако е възможно, да се отменят направените промени в оригинала.

"Идеята за създаване на магически универсален бутон, който ви позволява да върнете редактираното изображение до първоначалния му вид, все още е далеч от реалността. Но ние живеем в свят, в който е все по-трудно да се доверим на цифровата информация, която консумираме, и очаквам по-нататъшен напредък в тази област на научните изследвания," отбеляза Ричард Джан, част от екипа, работещ по новата програма на Adobe.

Facebook logo
Бъдете с нас и във