Банкеръ Daily

Пари и пазари

"АББ България" с нов изпълнителен директор

Марсел ван дер Хук е новият изпълнителен директор от групата АВВ за България

Марсел ван дер Хук е назначен като изпълнителен директор за групата АВВ за България, съобщиха от компанията. Той е начело на дружеството от 1 януари и наследи на поста Екехард Нойрайтер, който ръководеше успешно фирмата в продължение на пет години. Сега той поема нови отговорности в АББ Груп.
Марсел ван дер Хук притежава бакалавърска научна степен по електроинженерство от Ротердамския университет в Холандия. Женен е и има две деца.
От 1994 до 2005 година той работи на различни позиции в АББ в различни държави в областта на общото управление, продажби и бизнес развитие. От 2005-а той се присъединява към "АББ България", отговаряйки за направеление "Продукти ниско напрежение", в това число завода в град Петрич и организацията по продажбите. През 2007 г. той е назначен за регионален мениджър на две дивизии от клъстера "България, Румъния, Молдова" - за продукти ниско напрежение и автоматизация и дискретни процеси.
През 2011 година Ван дер Хук се присъединява към "АББ Словакия" като изпълнителен директор и успешно ръководи компанията в страната в продължение на над шест години. По време на неговия престой на длъжността в Словакия успява да разшири дейността си в много посоки, в това число роботика, енергетика, автоматизация и услуги. Много клиенти от сферата енергетиката, промишлеността и инфраструктурата, както и електроразпределителни дружества избраха продуктовите решения и услуги на АББ, получавайки по-добра производителност, значително намаляване на енергийното си потребление и разходите по обслужване. Освен това, АББ подпомага словашката инфраструктура в областта на соларните ВЕИ, технологиите за бързо зареждане на електрически превозни средства и има инсталирани над 2000 индустриални робота, с което помага на компаниите да оперират безопасно и по-ефективно.
АББ разполага с над 2 500 служители в България и развива дейност с централен офис в София и четири клона в страната. Две от производствените бази на АББ се намират в град Раковски и произвеждат електрически компоненти ниско и средно напрежение. Другите две производствени бази се намират в град Петрич - за продукти ниско напрежение, и в град Севлиево - за продукти високо напрежение. Компанията разполага и със сервизен център за турбокомпресори в град Варна.

Работеща чрез три основни дивизии - Енергийни мрежи (Power Grids), Продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане (Electrification Products) и Роботика и задвижване (Robotics and Motion), "АББ България" успешно взима участие в проекти за националната енергийна система. Партньори на АББ са големи български компании в енергийния бизнес: НЕК, Е-ОН, ЧЕЗ, ЕНЕЛ, ЕВН, както и други важни компании в българската индустрия.
АББ е иновативен технологичен лидер в областта на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижвания, индустриална автоматизация и енергийни мрежи, които обслужват битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти по целия свят. Продължавайки своята над 130-годишна история в иновациите, компанията днес пише бъдещето на промишлената дигитализация и е двигател на Енергийната и Четвъртата индустриална революции. В качеството си на основен партньор на "Формула Е", изцяло електрическият международен клас моторни спортове на FIA, АББ продължава да тласка границите на електическата мобилност отвъд възможното, допринасяйки за едно по-устойчиво бъдеще. Компанията развива дейност в над 100 държави и разполага с около 136 000 служители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във