Банкеръ Daily

Пари и пазари

8-минутната реч на Пауъл отне 78 млрд. долара от най-богатите американци

В рамките само на осем минути председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл предизвика мощни пазарни турбуленции, които заличиха 78 млрд. долара от състоянието на най-богатите граждани на Съединените щати на 26 август. 

Илон Мъск загуби 5.5 млрд. долара, а Джеф Безос - 6.8 млрд. долара - най-много от участниците в милиардерския индекс на агенция "Блумбърг". Личните състояния на Бил Гейтс и на Уорън Бъфет намаляха, съответно, с 2.2 и 2.7 млрд. долара. Лари Пейдж се раздели с 5 млрд. долара, а Сергей Брин - с 4.7 млрд. долара и падна под 100 млрд. долара. Стийв Балмър се лиши от 3.5 млрд. долара, а Лари Пейдж - от 2.4 млрд. долара.

В речта си на годишната конференция на централните банкери в Джаксън Хол, щата Уайоминг в петък (виж ТУК), Паул потвърди решимостта на американските парични стратези да продължат да качват лихвените проценти и дори да ги задържат по-високи за известно време, за да свалят инфлацията. Думите му спряха подема на щатските борсови индекси, подгряван от спекулации, че щатските централни банкери скоро ще обърнат посоката на агресивно затягане на паричната политика.    

Широкият американски борсов индекс S&P 500 загуби 3.4% от пазарната си оценка - най-слабият ден от средата на юни насам, а технологичният NASDAQ Composite 100, в който са акциите на "Майкрософт", "Амазон", "Тесла" и "Алфабет", падна с повече от 4 процента. 

Активите на малък брой милиардери бяха пощадени от пазарните трусове през тази година. Най-богатите 500 личности на планетата са загубили общо 1.4 трлн. щ. долара през първото полугодие на 2022-а - най-резкият в историята шестмесечен срив за световния елит с тлъсти портфейли. Книжата на американските фирми обаче регистрираха през юли най-мощния си месечен подем от ноември 2020-а, което накара инвеститорите да отсъдят, че най-лошите времена за фондовите борси са отминали.

Вместо това речта на Пауъл послужи като предупреждение, че пазарните оценки на гигантските технологични компании остават доста високи от гледна точка на историческите стандарти след безпрецедентния им възход по време на пандемията от COVID-19 когато лихвените проценти бяха близки до нулата. 

____________

Бел. ред.: Напомняме, че в случая става въпрос за загуби на хартия, които могат да бъдат компенсирани частично или изцяло при нов възходящ тренд на фондовите борси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във