Банкеръ Daily

Пари и пазари

7% от портфейлите на хеджинговите фондове ще са в криптоактиви

Хеджинговите фондове планират да увеличат значително вложенията си в криптовалути до 2026-а, сочи нов анализ на международната компания за корпоративен мениджмънт "Интертръст". Това е ясен вот на доверие в дигиталните активи след рязкото им поевтиняване през последните месеци и заканите за наказателни нови капиталови правила.

Проучване на намеренията на главните финансови директори на 100 хеджингови фонда по света констатира, че те очакват да държат средно 7.2% от активите си в криптовалути в рамките на следващите пет години. Което е еквивалентно на общо 312 млрд. щ. долара, ако се използва като база прогнозата за общия размер на сектора на този вид дружества на групата за данни Prequin. 

Седемнадесет процента от участниците в допитването се надяват да увеличат до над 10% инвестициите си в криптопари - сериозно засилване на апетита на хеджинговите дружества. Настоящите вложения на сектора са неясни, но доста големи имена от бранша вече са вкарали малки суми в криптоактиви, привлечени от препускащите нагоре цени и неефективния арбитражен пазар.  

"Ман груп" търгува фючърсни контракти в Bitcoin в управляваното от компютри звено AHL. "Ренесанс текнолъджис" обяви през 2020-а, че водещият й фонд Medallion може да инвестира във фючърси на виртуалната монетата. Мениджърът на хеджингови фондове Пол Тюдър Джоунс купува Bitcoin, водещата глобална инвестиционна платформа "Бревън Хауърд" е прехвърлила малка порция от средствата си в критпоактиви, а съоснователят й - милиардерът Алън Хауърд, е твърд привърженик на криптовселената. Bitcoin има най-голям дял в тазгодишните печалби на щатската компания "Скай бридж кепитъл", основана от бившия директор по комуникациите на Белия дом - Антъни Скарамучи, който е започнал да купува дигиталните пари в края на миналата година и бързо е продал голяма част от придобитите монети точно преди ценовия им колапс.  

Хеджинговите фондове са наясно не само за рисковете, но и за дългосрочния потенциал на криптоактивите, посочват анализатори. Растящият им ентусиазъм към виртуалните валути е в рязък контраст с ширещия се скептицизъм сред традиционните мениджъри на активи, мнозинството от които продължават да се опасяват от резките колебания и несигурността от бъдещото регулиране на криптосектора. Засега инвестициите в него са ограничени до обичащите риска клиенти и са дребна част от активите, в които могат да се правят вложения. Сред хеджинговете фондове също има песимисти. "Елиът мениджмънт" е изпратил предупреждение до инвеститорите си в началото на годината, че криптовалутите могат да се превърнат в "най-голямата финансова измама в историята"

Засега регулирането на фючърсните контракти в криптоактиви остава неясно, но Базелският комитет за банков надзор предупреди през миналата седмица, че ще прилага най-строгите правила за банковия капитал върху всеки актив. Изследването на "Интертръст", в което са участвали главни финансови директори на фондове, управляващи активи в среден размер от 7.2 млрд. щ. долара, показва, че всичките анкетирани в Северна Америка, Европа и Обединеното кралство очакват поне 1% от портфейлите им да е в криптопродукти. Най-ентусиазирани са северноамериканските фондове, които предвиждат да вложат средно 10.6% във виртуални пари до 2026-а, докато съперниците им от Европа и Великобритания прогнозират средно 6.8 процента. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във