Банкеръ Daily

Пари и пазари

Байдън номинира Пауъл за втори мандат начело на Федералния резерв

Лейл Брейнард Джеръм Пауъл

След дълъг размисъл и колебание между двама кандидати, щатският президент Джо Байдън предпочете сегашния председател на Федералния резерв Джеръм Пауъл да продължи да управлява институцията още четири години. А другият претендент за поста - Лейл Брейнард, която е член на банковия борд на управителите - ще стане заместник председател на мястото на Ричърд Кларида, чийто мандат изтича през януари 2022-ра.

В решението, което бе обявено от Белия дом на 22 ноември, се отчита приноса на Пауъл за спасяването на американската икономика от пандемията и се посочва, че той трябва да защити възстановяването й от скока на потребителските цени. Републиканецът Пауъл със сигурност ще бъде одобрен безпроблемно от Сената, макар че прогресивните демократи няма да са доволни от номинацията.

Брейнард обаче може да се сблъска с неодобрението на републиканците от горната камара на щатския конгрес заради твърдата й линия по отношение на банковото регулиране. Тя е била интервюирана от Байдън за шефската позиция и се смята за силен претендент за длъжността заместник управител за надзора, която от нова година остава вакантна. Байдън планира да обяви избора си за Брейнард едновременно с допълнителните номинации за другите незаети места в борда на управителите в началото на декември, съобщи Белият дом. 

Шестдесет и осемгодишният Пауъл се радва на подкрепата и на финансовия министър Джанет Йелън, макар че членове на крайно лявото течение на демократите, между които и сенатор Елизабет Уорън, лобираха пред Байдън да избере някой с по-близки до техните възгледи за неравенството и за борбата с климатичните промени. 

Пауъл е избран за председател на Американската централна банка през 2017-та от тогавашния президент Доналд Тръмп. Тогава за него са гласували 84 сенатори, а 13 са били против. По-късно Тръмп публично се упрекваше за избора си заради стриктната парична политика. Това принуди Пауъл да работи усърдно, за да спечели на своя страна законодателите, които да го защитят от президентските атаки в "Туитър".

Вторият мандат на Пауъл вероятно ще е доста различен от първия. Икономиката се възстановява, инфлацията се нагорещява, заразените с COVID-19 не намаляват, а пробивите във веригите за доставки вещаят продължаваща несигурност. Това са огромни предизвикателства пред намеренията на Пауъл да промени стратегията на Федералния резерв, обявени през 2020-та. Новият подход на централната банка е да пусне икономиката на по-бързи от традиционните обороти с надеждата да стимулира и разшири заетостта и възнагражденията. Част от замисъла е това да облагодетелства маргинализираните работници и малцинствата. 

Ценовият скок обаче предизвика маса критики от някои кръгове, че централните банкери вървят след събитията при затягане на паричната политика и че новата рамка вече не работи.

Пауъл твърди, че инфлационният натиск ще се окаже "преходен" и че Федералният резерв няма да повиши лихвените проценти докато пазарът на труда не укрепне още. Но този месец отбеляза, че "няма да се поколебае" да действа, ако инфлацията стане неуправляема.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във