Банкеръ Daily

Пари и пазари

МВФ ще дискутира предложението за 650 млрд. долара нови резерви

Изпълнителният борд на МВФ ще обсъди на 25 юни набирането на нов пул от резерви в размер на 650 млрд. долара за членовете на институцията. С което ще придвижи с една стъпка напред плана за увеличение на ресурсите на страните, борещи с икономическите и здравни поражения от пандемията.

Изпълнителният орган на Фонда който е съставен от 24 индивида, излъчени от страните-членки на кредитора, и управляващият директор Кристалина Георгиева, който обикновено заседава по няколко пъти седмично, ще разгледа специфичните подробности на предложението. Идеята не би трябвало да предизвика противоречия в борда, който през март е подкрепил проекта за нея, твърдят запознати с дискусиите лица.

По всяка вероятност ще се обсъжда предложението, че ако няма възражения или въпроси от членовете за по-нататъшни дебати в рамките на няколко дни, то да се смята за прието и да бъде придвижено за окончателно одобрение от борда на управителите, съставен от финансов министър или шеф на централната банка на 190-е страни, членуващи във Фонда. В логистичен аспект тази стъпка ще отнеме седмици, като госпожа Георгиева се надява процесът за резервите - Специалните права за тираж (СПТ) - да приключи до редата на август. 

МВФ се подготвя да предостави на членовете си най-голямата инжекция на средства в историята на съществуването си, за да увеличи глобалната ликвидност и да помогне на развиващите се пазари и на бедните нации да се справят с планината от дългове и пораженията на пандемията от COVID-19. Институцията търси и начини да пренасочи СПТ от по-богатите държави, които нямат нужда от тях, за да гарантират стабилността си. Това може да бъде направено чрез дарения на Тръста за растеж и редуциране на бедността на МВФ, който отпуска безлихвени заеми, предоставяни единствено на страни с ниски доходи. 

За да разшири групата от нации, които могат да се възползват от пренасочването на СПТ, Фондът работи по създаването на тръст за уязвимите даржъви с по-ниски от средните доходи и за малките островни икономики. Госпожа Георгиева се надява т. нар. Тръст за издръжливост и стабилност да бъде финализиран до края на годината.

Г-7 заяви подкрепа в началото на месеца за пренасочване на 100 млрд. щ. долара от новите резерви. Франция е готова да предостави част от средствата на Африка, която би трябвало да получи едва 33 млрд. долара от допълнителната емисия на 650 млрд. долара. Френският президент Еманюел Макрон прикани през май и други богати държави да предоставят дялове от своите новите резерви, така че сумата за Черния континент да достигне 100 млрд. долара. Китай подкрепя призива на Макрон.  

Финансовите министри на бедните и на развиващите се икономики следят зорко процеса по емитирането на нови количества СПТ, от които отчаяно се нуждаят след ударите на пандемията. Първоначалното им разпределение ще попълни изцяло резервите на Замбия, Йордания, Салвадор, Бенин и Того - пет от общо 44 страни с ниски доходи, чийто дълго е оценен с "В+" или по-ниско от "Стандарн енд Пуърс глоубъл рейтингс" в поредния анализ, публикуван на 22 юни. Ако богатите държави пренасочат 42% от дела си от СПТ, това ще възстанови адекватността на резервите на всичките 44 бедни нации, пресмята рейтинговата агенция.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във