Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Уайъркард" отпада от DAX

"Уайъркард" ще бъде заличен от елитния германски борсов индекс DAX два месеца след зрелищния колапс на платформата за онлайн разплащания, която в края на юни подаде документи за несъстоятелност.

Най-известната навремето финансово-технологична група на Германия бе включена в индекса на 30-е водещи национални компании през 2018-а, когато замести "Комерцбанк". Последвалите отчети и разкрития за счетоводни нередности обаче принуди ръководството на "Уайъркард" да признае през юни, че от фирмените сметки липсват 1.9 млрд. евро и вероятно никога не ги е имало. Което потопи акциите на групата и я изпрати в немилост.     

Когато бе на върха на славата си книжата на "Уайъркард" се търгуваха за почти 200 евро на акция, но ще напуснат престижния борсов индекс с цена от малко над 1 евро парчето. 

Въпреки че "Уайъркард" внесе документи за несъстоятелност малко след като призна за измамата, "Дойче бьорзе", която дефакто публикува и контролира DAX, не предвиждаше преглед и промени на "членството" в него до септември. Под натиска на инвеститорите обаче германското тържище бе принудено да ревизира правилника си по такъв начин, че да позволи изключването на "Уайъркар" преди планирания график. Промяната предвижда отсега нататък "Дойче бьорзе" да има възможност да изключва акциите на компания от DAX в рамките на два работни дни след като тя е внесла документи за несъстоятелност. Борсовото ръководство обеща да извърши и "задълбочен преглед" на наредбите за индекса.   

В резултат на промените на 24 август мястото на "Уайъркард" ще бъде заето от Delivery Hero - регистрирана в Берлин компания за доставка на сготвени храни по домовете.

Въпреки че няма кой знае колко значителен бизнес в Германия, пазарната й капитализация нарасна благодарение на скока на поръчките по време на пандемията от COVID-19. Delivery Hero е основана преди девет години и прави първоначална публична емисия на акциите си през 2017-а. В момента тя развива дейност в повече от 40 държави в Европа, Латинска Америка, Азия, Близкия изток и Северна Африка.   

През юли Delivery Hero повиши прогнозната си печалба за 2020-а с около 200 млн. евро или с грубо 8%, след като поръчките в Азия - най-големият й пазар - се увеличиха четирикратно по време на заразата. Продажбите в Европа пък нараснаха с 47 процента.  

Delivery Hero е втората регистрирана в Берлин компания, която влиза в индекса DAX през тази година. През юни, на мястото на "Луфтханза", в него бе включена групата за недвижими имоти Deutsche Wohnen. 

След изваждането на "Уайъркард" от DAX, индексът остава само с един чисто софтуерен член - технологичният гигант SAP, основан преди почти 50 години. "Уайъркард ще бъде изключен и от технологичния TecDAX индекс. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във