Банкеръ Daily

Пари и пазари

Новините пренастройват плановете на инвеститорите

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Нов пик при ново заразените с коронавирус в глобален аспект, заедно с миксирани икономически данни бе всичко, което бе необходимо за поредната пренастройка на инвеститорите към търсенето на убежище от риска. По този начин условията се оказаха перфектни за държателите на държавни дългове от най-сигурните икономики.

В САЩ трежъритата бяха търсен инструмент за защита от риск. Данните за първоначалните молби за помощи при безработица не затвърдиха успокоението на пазарите след данните за безработицата от началото на месеца. Като че ли повечето анализатори предвиждат по-дълбока рецесия и по-трудно възстановяване след пандемията, като това е повече от достатъчно за инвеститорите, за да потърсят сигурността на американските дългови книжа. През седмицата видяхме спад на доходността по десетгодишната им емисия от 3.1 базисни точки до 0.666 на сто.

В еврозоната тенденцията за разхлабване на мерките срещу коронавируса продължи и през изминалата седмица, въпреки това пазарите показват страх от завръщане на пандемията с нова, по-голяма сила. Основните параметри по плана за икономическо възстановяване продължават да са неясни, като от Брюксел все още пристигат по-скоро смесени сигнали. На този фон бенчмарк книжата бяха търсени инвестиции, като немските бундове видяха спад на доходността от 3.1 базисни точки до минус 0.474% през изминалата седмица. Движението при сходните по матуритет френски ДЦК пък се равняваше на минус 5.5 базисни точки до минус 0.128 на сто.

В периферията на еврозоната страхът за икономическите последствия за най-засегната страна – Италия, се възражда с пълна сила. По-високата степен на риск на италианските ДЦК ги направи по-непривлекателни за инвеститорите, като доходността по десетгодишната им емисия отбеляза седмичен ръст от 3.5 базисни точки до 1.375 на сто. Испанските дългови книжа също се оказаха под натиск за разпродажби, като доходността по десетгодишната им емисия се повиши с 4.9 базисни точки до 0.465 процента.

Във Великобритания основните новини, освен с коронавирус пандемията, са свързани и с Брексит, където преди летния ваканционен сезон надали ще видим сериозен пробив. Джилтовете пък бяха едни от най-търсените британски активи, като доходността по десетгодишната емисия се понижи с 6.3 базисни точки до 0.156 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във